Volgeboekt: 29 maart 2021 Online studiemiddag WAC over onderzoek naar trauma in het gezin

Hoe betrek je meerdere gezinsleden in onderzoek naar de gevolgen van psychotrauma? Welke uitdagingen brengt dit met zich mee? De Wetenschapsadviescommissie (WAC) van de NVRG organiseert op maandagmiddag 29 maart een online studiemiddag over Trauma in het gezin. Sprekers zijn Marthe Egberts en Trudy Mooren. 

circles-1010798_1920

Een traumatische ervaring bij één of meerdere gezinsleden treft het hele gezin. Toch is het betrekken van meerdere gezinsleden in onderzoek naar de gevolgen van psychotrauma niet vanzelfsprekend, onder andere door de praktische, methodologische en ethische uitdagingen die dit met zich meebrengt. 

Meer inzicht in de gezinsdynamiek en individuele reacties van gezinsleden kan passende ondersteuning bevorderen voor gezinnen die geconfronteerd worden met trauma. Tijdens deze studiemiddag zal worden stilgestaan bij het uitvoeren van onderzoek naar de impact van traumatische gebeurtenissen op het gezin, zowel op de korte- als langere termijn. Daarnaast wordt aandacht besteed aan interventieonderzoek bij gezinnen die traumatische gebeurtenissen hebben meegemaakt. Een aantal doelgroepen met zowel gedeelde als unieke eigenschappen staan hierin centraal: gezinnen die geconfronteerd worden met een medisch trauma bij kind of ouder (zoals kanker of een brandwondenongeval) en gezinnen die te maken hebben gehad met oorlog en migratie.  

De beproefde formule van de studiemiddagen van de WAC worden weer ingezet: interactie tussen de onderzoekers en de deelnemers om met elkaar oplossingen te bedenken voor de complicaties van het zeer waardevolle en uitdagende effectiviteitsonderzoek bij systemen.

Lees hier meer over de inhoud van de studiemiddag.

Foto WAC studiemiddag


Sprekers

Trudy Mooren is bijzonder hoogleraar Klinische Psychologie bij de Universiteit Utrecht, klinisch psycholoog en systeemtherapeut bij ARQ Centrum ‘45, hoofdopleider klinische psychologie volwassenen en ouderen bij de Centrale Rinogroep, voorzitter van de NtVP en lid van de Wetenschapsadviescommissie van de NVRG.

Marthe Egberts is postdoctoraal onderzoeker bij de Universiteit Utrecht en orthopedagoog bij het Ingeborg Douwes Centrum.


Kosten 

NVRG-leden € 45
Externen € 55


Accreditatie

De NVRG accrediteert deze studiemiddag met 3 punten.

Aanmelden

Studiemiddag op 29 maart is helaas volgeboekt. 

Save the date

Studiemiddag wordt opnieuw aangeboden op 25 mei 2021.

Aanmeldformulier binnenkort hier beschikbaar.