Update: tips voor veilig werken in tijden van corona

Als systeemtherapeut en systeemtherapeutisch werker wordt je wereld, net als die van de rest van de bevolking, de laatste dagen waarschijnlijk behoorlijk opgeschud. Bij bureau NVRG ontvangen we vragen van leden over de veiligheid van beeldbellen bijvoorbeeld. In dit bericht vind je daarom een update van de tips die we eerder verstuurden. 

zoektherapeut

Consults houden?

Voor de NVRG is het lastig om te beoordelen of leden een consult kunnen laten doorgaan. Vraag jezelf af of dat verantwoord is:

  1. Behoor je zelf tot een risicogroep? Heb je een kwetsbare gezondheid? Hebben je gezinsleden een kwetsbare gezondheid?

  2. Zijn cliënten afhankelijk van jouw consulten? Kan uitstel van een afspraak kwaad? 

  3. Sta je in nauw contact met mensen die werken in een 'vitaal beroep'? Zijn cliënten van je werkzaam in beroepen waar zij meer risico lopen?


Hygiëne tijdens consults

Laat je consults doorgaan, houd je dan aan de hygiëneadviezen van het RIVM en verzoek je cliënten dat ook te doen. Schud geen handen en houd minimaal 1,5 meter afstand van elkaar.

Heb je het vermoeden dat een cliënt besmet is met het virus, neem dan je eigen gezondheid en veiligheid in acht en beëindig het consult. Raad je cliënt aan om telefonisch contact te zoeken met zijn/haar huisarts of huisartsenpost. 

Alternatieven voor consults

Er zijn alternatieve mogelijkheden om consults te laten doorgaan. Zo kun je telefonisch contact hebben met cliënten, of consults houden via beeldbellen. Let er bij dat laatste echter wel op dat Skype, FaceTime en WhatsApp videoconferencing niet is toegestaan onder de AVG omdat het geen beveiligde verbindingen zijn.

Ga je beeldbellen, let op dat de digitale spreekkamer of e-health toepassing voldoet aan NEN 7510 of ISO27001.

Het ministerie van VWS geeft deze informatie en tips over beeldbellen.

Bureau NVRG krijgt vragen over voor welk soort consults beeldbellen wel/niet geschikt zou zijn. Het is lastig om hier een algemene richtlijn voor te bieden. Of je consulten laat doorgaan via beeldbellen, is afhankelijk van wat jij en je client(en) vinden passen. Belangrijk is dat iedereen zich comfortabel voelt en dat het geheel voldoet aan wettelijke voorwaarden.

Annuleringen door cliënten

Bedenk welke regels je hanteert voor het afzeggen van afspraken in deze periode.

De NVRG kan niet voor haar leden bepalen welk beleid correct is maar wellicht is het goed om af te wijken van je normale no-show of annuleringsvoorwaarden. Als je cliënten hun verantwoordelijkheid nemen door afspraken te annuleren, nemen ze immers ook jouw gezondheid en die van je naasten in acht. 

Vermeld op je site (indien van toepassing) hoe je omgaat met consults, annuleringen en/of nieuwe aanvragen in deze periode. 

Inkomstenderving

Voor de actuele informatie over financiële regelingen vanuit de overheid, lees hier verder. 

 

P3NL informatie

De verenigingen binnen P3NL krijgen veel vragen van professionals over het coronavirus en de gevolgen voor hun werk en de zorg. Het NIP, de NVO en GGZ Nederland hebben informatie verzameld in themadossiers. Je vindt deze informatie op de homepage van P3NL. Of ga rechtstreeks naar de themadossiers: 

NVP

NIP

NVO

GGZ Nederland

Nieuwsbericht BVRGS

 

Boek over E-health

Door Boom Uitgevers werden we erop geattendeerd op het feit dat 'E-health, Handboek voor Zorg- en Hulpverleners' nu met 50% korting wordt aangeboden. Meer informatie vind je hier.