Update corona, accreditatie en herregistratie

Nu duidelijk is dat we ons moeten instellen op een langere periode van Corona-maatregelen en de meesten van ons een weg zoeken in de mogelijkheden van thuiswerken, zijn er veel vragen. Er is een richtlijn opgesteld voor ggz maar bureau NVRG ontvangt ook andere vragen. In dit bericht zetten we nieuwe informatie en tips op een rijtje. 

folder_handjes_web

Zie voor adviezen met betrekking tot veilig werken ook dit bericht van 19 maart en het actuele coronadossier.


Informatie met betrekking tot herregistratie en accreditatie

Herregistratie
Veel geplande trainingen, congressen en andere vormen van nascholing gaan voorlopig niet door als gevolg van de maatregelen rond Corona. Daarom worden alle registratieperiodes die in 2020 aflopen, met zes maanden verlengd. Dit wordt automatisch verwerkt in PE-online. PE-online wordt aangepast zodat ook geaccrediteerde online nascholing mee kan tellen.

Accreditatie
Normaal gesproken wordt accreditatie aangevraagd voor één of drie jaar. De NVRG heeft besloten de accreditatietermijn voor nascholingen waarvan de termijn vóór 1 januari 2021 verloopt, met zes maanden te verlengen. Door de zes maanden verlenging wordt de geldigheid van die termijn dus verlengd naar één jaar en zes maanden of drie jaar en zes maanden. Deze verlenging wordt automatisch verwerkt in PE-online. Mocht het nodig blijken, dan zullen we in de loop van het jaar opnieuw kijken naar het verschuiven van de accreditatietermijnen.

Nu veel (nieuwe) online nascholing wordt ontwikkeld, bieden we vanaf nu ook de mogelijkheid om accreditatie aan te vragen voor online nascholingen via PE-online. Dit geldt alleen voor nieuwe nascholingen. Het is niet nodig een nieuwe aanvraag voor accreditatie te doen, wanneer een cursus als digitale nascholing wordt voortgezet. 

Mochten er vragen zijn over het verzorgen van online nascholingen of het verschuiven van de accreditatietermijn dan kun je een mail sturen naar accreditatie@nvrg.nl of ons telefonisch bereiken via 020-6123078.

Beeldbellen

Bureau NVRG ontvangt mails van leden die behoefte hebben aan advies m.b.t. beeldbellen en online consulten aan paren en/of gezinnen. Ben jij goed thuis in de wereld van online consulten en wil je jouw ervaringen, tips en kennis delen met andere leden door middel van een webinar, dan horen we graag van je! Stuur een mailtje naar nvrg@nvrg.nl.  

Door Boom Uitgevers werden we geattendeerd op het feit dat 'E-health, Handboek voor Zorg- en Hulpverleners' nu met 50% korting wordt aangeboden. Meer informatie vind je hier.

Hier vind je een gratis training over beeldbellen. 

Waarschuwing voor gebruikers van Zoom

IT-beveiligingsbedrijf Check Point heeft een techniek blootgelegd waarmee een hacker videocalls via het platform Zoom kan identificeren en volgen. Volgens de laatste berichten kunnen hackers zelfs je de controle over je Windows computer overnemen. We raden je aan goed op te letten en nieuws hierover te volgen. Hier een nieuwsbericht in dagblad De Morgen en hier een (Engels) bericht in PCWorld.

Vrijgevestigde NVRG-leden

Het noodloket voor ondernemers, de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS), is inmiddels gelanceerd. Deze regeling is, in tegenstelling tot de indruk die eerder werd gewekt in media, echter niet bedoeld voor iedere ondernemer. Hier vind je een gedetailleerde lijst voor ondernemers voor wie deze regeling geldt.

De Tegemoetkoming schade COVID-19 van RVO geldt niet voor SBI-code "86913 - Praktijken van psychotherapeuten, psychologen en pedagogen”, zie hier meer informatie. Met onze partners binnen P3NL kijken we nu vooral naar dit besluit RVO en we overleggen over een gezamenlijke aanpak.

Helaas vallen therapeuten met een eigen praktijk (nog) niet onder deze regeling. Naar we hebben begrepen, is de lijst al eens uitgebreid en kan dit opnieuw gebeuren. We raden je aan de ontwikkelingen op dit gebied goed te volgen. Zie hier een nieuwsbericht van RTLZ erover.   

In de vorige nieuwsbrief hebben we een overzicht geboden van welke regelingen er worden ingericht voor als je te maken hebt met inkomensverlies. Op de website van de Kamer van Koophandel vind je ook veel informatie. 

VNG heeft in kader van Corona afspraken met het Rijk gemaakt over continuering van de financiering.

Actuele informatie vanuit de overheid

Actuele informatie van GGZ Nederland

De geestelijke gezondheidszorg heeft een eigen richtlijn GGZ en Covid-19 om de verdere verspreiding van het coronavirus onder patiënten en zorgprofessionals in de ggz zoveel mogelijk te voorkomen.

De richtlijn is opgesteld in nauwe samenwerking tussen de NVvP, LVVP, NVP, NIP, P3NL, V&VN en GGZ Nederland en gaat onder meer over de behandeling van psychische klachten, contact onderhouden met cliënten en thuiswerken met kinderen.