Vooropleidingseisen
- Je hebt minimaal een afgeronde bachelor- en masteropleiding op hbo- of universitair niveau in de sociale en/of gedragswetenschappen of in de geneeskunde. Uit je opleiding blijkt een therapeutische oriëntatie door het volgen van de volgende onderdelen:
- ontwikkelingspsychologie
- psychopathologie, domein volwassenen
- gespreksvaardigheden
- Je bent werkzaam binnen de zorg- en welzijnssector.
Bekijk het overzicht van vooropleidingen voor het lidmaatschap lid (in opleiding tot) systeemtherapeut.
Instromen vanuit de opleiding tot systeemtherapeutisch werker? Lees de mogelijkheden onderaan deze pagina.
Overgangsregeling
In 2014 zijn de vooropleidingseisen van de NVRG gewijzigd. Er kwam een overgangsregeling voor mensen die nog op basis van de oude regeling wilden starten met de opleiding tot systeemtherapeut. Na 1 oktober 2022 is het niet meer mogelijk om gebruik te maken van deze regeling. Cursisten die vóór 1 oktober 2022 zijn gestart met de opleiding tot systeemtherapeut en lid willen worden op grond van de overgangsregeling, dienen uiterlijk 1 januari 2024 het lidmaatschap LIO ST te hebben aangevraagd óf hun vooropleidingen hebben laten toetsen. Dit laatste houdt in dat je je relevante diploma's en certificaten uiterlijk 1 januari 2024 hebt toegestuurd aan de NVRG.
Aantonen van psychopathologie en ontwikkelingspsychologie
Kennis van psychopathologie en ontwikkelingspsychologie dien je te kunnen aantonen voordat je start met de opleiding tot systeemtherapeut. Het maakt immers onderdeel uit van de vooropleidingseisen.
Check in het overzicht van geschikte vooropleidingen voor het lidmaatschap lid (in opleiding tot) systeemtherapeut of deze beide onderdelen voldoende in je vooropleiding zaten. Zijn deze onderdelen opgenomen in je vooropleiding? Dan toon je deze kennis aan door het opsturen van je bachelor- en masterdiploma, bij de aanvraag van het lidmaatschap.
Indien je kennis van psychopathologie en ontwikkelingspsychologie onvoldoende uit je vooropleiding blijkt, dan dien je te kunnen aantonen dat je over deze kennis beschikt voordat je start met de opleiding tot systeemtherapeut.
De NVRG vraagt kennis op het gebied van psychopathologie op het domein volwassenen. In de master (Ortho)pedagiek of Kinder- en Jeugdpsychologie zit doorgaans alleen het onderdeel kinder- en jeugdpsychopathologie. Kun je niet aantonen dat je psychopathologie op het gebied van volwassenen hebt gehad, dan dien je dit nog apart aan te tonen (zie hierna).
Je kunt je kennis van psychopathologie en ontwikkelingspsychologie op de volgende manieren aantonen:
1) door middel van een cijferlijst waaruit blijkt dat je psychopathologie op het domein volwassenen hebt bestudeerd;
2) door middel van een LOGO-verklaring
3) door middel van een certificaat van een door de NVRG erkende cursus
Kennis op het gebied van psychopathologie, ontwikkelingspsychologie en gespreksvaardigheden kun je aanvullen door het volgen van een door de NVRG erkende cursus bij o.a.:
4) 0p basis van je werkervaring, door middel van een EVC-certificaat
Heb je geen certificaten van gevolgde cursussen psychopathologie en ontwikkelingspsychologie, maar wel veel werkervaring waarin je deze kennis hebt opgedaan? Met een EVC-traject kun je je kennis aantonen door middel van werkervaring. Na een intakegesprek met het EVC-centrum stel je een portfolio samen. Daarna heb je een gesprek met een assessor, die aan de hand van het portfolio en het gesprek beoordeelt of je kennis voldoende is aangetoond. Bij goed gevolgd ontvang je een certificaat. De kosten bedragen € 525,- (inclusief btw) per onderdeel en je kunt het traject binnen een maand afronden. Zo kun je dus in korte tijd deze kennis aantonen. Wil jij een EVC-traject doen? Neem dan contact op met het bureau van de NVRG.
Veelgestelde vragen over het EVC-traject
Instromen vanuit de opleiding systeemtherapeutisch werker (STW)
De opleiding tot systeemtherapeutisch werker (LIO STW) is een aparte leerroute en biedt – zonder een afgeronde masteropleiding of VO-opleiding binnen de overgangsregeling- geen toegang tot het lidmaatschap lid in opleiding tot systeemtherapeut. Doe je een master en start je daarna met de opleiding tot systeemtherapeut, dan krijg je wel vrijstelling voor de basismodule (60 uur) van de technisch theoretische cursus van de ST-opleiding (mits je de gehele STW-opleiding hebt afgerond, inclusief twee supervisiereeksen).
Overzicht geschikte masters voor het lidmaatschap lid (in opleiding tot) systeemtherapeut.