De opleiding tot systeemtherapeut bestaat uit:
- minimaal 212 uur Theoretisch-Technische Cursus ST (TTC-ST)
- leertherapie
- supervisie
Theoretisch Technische Cursus ST (TTC ST)
De TTC ST bestaat uit:
- een basismodule van 132 bestaande uit een inleidend deel, een vervolgdeel en een module wetenschap
- twee specialistische modules van elk ten minste 40 uur. De twee specialistische modules gaan allebei over een ander deelgebied en een ander centraal thema binnen de systeemtherapie
In het Opleidingsreglement staat beschreven aan welke eisen de verschillende opleidingsonderdelen moeten voldoen.
Leertherapie
Leertherapie volg je bij een door de NVRG erkende leertherapeut óf bij een leertherapeut die erkend is door één van de verenigingen voor psychologen, psychotherapeuten of psychiaters. Je kunt individuele leertherapie volgen of in een groep. De eisen waaraan leertherapie moet voldoen staan beschreven in het Opleidingsreglement.
Zoek je een NVRG erkende leertherapeut? Kijk dan in de Leertherapeutenlijst.
Afspraken die je maakt met je leertherapeut, leg je vast in een Leertherapiecontract.
Na het afronden van de leertherapie vul je een Verklaring ST Leertherapie in. Deze verklaring moet zowel door jou als door de leertherapeut worden ondertekend. Deze verklaring voeg je toe bij je Aanvraagformulier lid systeemtherapeut (ST).
Supervisie
Je volgt drie supervisiereeksen over systeemtherapie bij drie door de NVRG erkende supervisoren. Hiervan mag je twee reeksen bij dezelfde supervisor. Je kunt individuele supervisie volgen of in een groep. Minstens één supervisiereeks volg je individueel. De eisen waaraan de supervisiereeksen moeten voldoen staan beschreven in het opleidingsreglement.
Je kunt pas starten met je supervisie na afronding van de eerste 25 uur van de TTC ST.
Zoek je een NVRG erkende supervisor? Kijk dan in de Supervisorenlijst.
De afspraken die je met je supervisor maakt, leg je vast in een Supervisiecontract.
Na het afronden van elke supervisiereeks vul je een Verklaring ST supervisie over systeemtherapie in. Deze verklaring moeten zowel door jou als door de supervisor worden ondertekend. De verklaringen voeg je toe bij je Aanvraagformulier lid systeemtherapeut (ST).
Competenties systeemtherapeut
De eindtermen van de opleiding tot systeemtherapeut worden bepaald aan de hand van het competentieprofiel syteemtherapeut. Hierin wordt beschreven over welke competenties de systeemtherapeut moet beschikken om het vak op professionele wijze uit te kunnen oefenen.
Vrijstellingen
Heb je één van onderstaande opleidingen gevolgd voordat je start met de opleiding tot systeemtherapeut, dan gelden de volgende vrijstellingen:
STW-opleiding
Het afronden van de gehele STW-opleiding (TTC-STW 100, een groepssupervisie- en een individuele supervisiereeks) geeft recht op vrijstelling voor de basismodule (60 uur) van de technisch theoretische cursus van de ST-opleiding. N.B. De STW-opleiding geeft zonder een afgeronde master, geen toegang tot de opleiding tot systeemtherapeut.
GZ-opleiding, KP-opleiding, opleiding tot psychotherapeut (PT) en psychiater
NVRG erkende onderdelen van het dossioma tellen mee voor de opleiding tot systeemtherapeut. Dit houdt in dat zowel het cursusdraaiboek als de opleider van een basiscursus inleiding Systeemtherapie erkend dienen te zijn door de NVRG. Supervisie die voldoet aan de eisen in het Opleidingsreglement telt mee. Leertherapie is vrijgesteld (m.u.v. GZ-opleiding). In geval van twijfel raden we je aan contact op te nemen met de NVRG.
MDFT, RGT, FFT, MST
Supervisie in het kader van deze opleidingen geeft recht op vrijstelling van één supervisiereeks, onder de volgende voorwaarden:
- de supervisie is gevolgd bij een NVRG erkende supervisor,
- de supervisie voldoet aan de bepalingen van artikel 8 Opleidingsreglement,
- bij de aanvraag voor het lidmaatschap wordt over deze supervisiereeks een supervisieverklaring in het format van de NVRG ingediend en een certificaat van de gevolgde opleiding.