Wkkgz: heb jij wel een klachtenregeling?

Uit onderzoek van de VvAA dit voorjaar naar de bekendheid van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) blijkt dat zorgverleners deze wet onvoldoende kennen en de diverse onderdelen nog onvoldoende hebben doorgevoerd. Reden voor de NVRG om de wet en de benodigde acties nogmaals onder de aandacht te brengen.

Afbeelding Wkkgz (002)


Zelfstandig gevestigden

Vanaf 1 januari 2017 dienen alle zorgverleners te voldoen aan de Wkkgz. Ben je zelfstandig gevestigd? Dan moet je beschikken over een onafhankelijk klachtenregeling. BIG-geregistreerden zijn daarnaast wettelijk verplicht een kwaliteitsstatuut te hebben en deze te publiceren op hun eigen website of op een andere wijze kenbaar te maken aan cliënten.

Klacht

  • Een cliënt met een klacht richt zich in eerste instantie tot de zorgverlener zelf. Er wordt verwacht dat de zorgverlener er eerst zelf uit probeert te komen met de cliënt.
  • Komen de cliënt en de zorgverlener er samen niet uit dan kan de cliënt een formele klacht indienen bij de klachtenfunctionaris. De klachtenfunctionaris probeert dan, in overleg met de klager en de zorgverlener, tot een oplossing te komen.
  • Als beide partijen er onder begeleiding van de klachtenfunctionaris niet uitkomen dan kan de klager de stap naar de geschillencommissie zetten.

Klachten- en geschillenregeling P3NL
De klachten- en geschillenregeling van P3NL is een collectieve regeling waarbij alle leden van de bij P3NL aangesloten verenigingen zich kunnen aansluiten. Ben je zelfstandig gevestigd en voldoe je nog niet aan de Wkkgz? Je kunt je nog steeds aanmelden. Als je je aanmeldt heb je:

  • Toegang tot een pool van klachtenfunctionarissen van Klacht&Company (K&C). K&C is een coöperatie van zeer ervaren klachtenfunctionarissen in de zorg- en welzijnssector. K&C draagt zorg voor de opvang en bemiddeling bij klachten van cliënten als je er als zorgaanbieder samen met je cliënt niet uitkomt. 
  • Aansluiting bij de Geschillencommissie Psychische en Pedagogische Zorg in Den Haag. Lukt het niet om met inzet van een klachtenfunctionaris tot een oplossing te komen, dan wordt de klacht voorgelegd aan de geschillencommissie. De geschillencommissie doet vervolgens een bindende uitspraak. NB: hierbij heeft de patiënt de mogelijkheid om een financiële schadeclaim in te dienen.

Eisen aan de informatie op je website
Op je website moet je vermelden bij welke klachten- en geschillenregeling je bent aangesloten en op welke wijze je cliënten een klacht in kunnen dienen. 

Meldplicht klachten: verklaring tuchtrecht
Binnen de NVRG bestaat een meldplicht voor alle leden als het gaat om klachten. Nieuwe leden en leden die zich herregistreren krijgen de vraag voorgelegd of er een tuchtrechtelijke procedure of klacht bij een geschillenregeling tegen hem of haar loopt, of ze weleens tuchtrechtelijk veroordeeld zijn of dat er aan hem of haar wel eens een sanctie of maatregel is opgelegd door een geschillencommissie. Daarnaast moeten leden verklaren dat zij het bestuur van de NVRG direct schriftelijk op de hoogte stellen zodra er een tuchtrechtelijke procedure is aangespannen of een klacht is ingediend bij een geschillencommissie, en tevens zodra deze procedure tot een uitspraak, bindend advies of een uitkomst anderzins heeft geleid.

Tuchtrecht NVRG
Cliënten van NVRG geregistreerde systeemtherapeuten kunnen ook een klacht indienen bij het College van Toezicht (CvT) van de NVRG. Het CvT kan het bestuur adviseren om een maatregel op te leggen.