Update politieke lobby en externe contacten: o.a. SKJ, APV, ZPM
Een van de speerpunten van het NVRG-bestuur is het opbouwen van relaties in politiek en externe partijen, met als doel systeemtherapie en systeemtherapeutisch werk toegankelijk te maken. In dit nieuwsbericht praten we je bij op een aantal dossiers, zoals btw over relatietherapie, ZPM, adaptieve psychologische vervolgopleidingen, overleg met gemeenten en SKJ.
Btw over relatietherapie
Zoals we in de vorige nieuwsbrief lieten weten, heeft de NVRG een brief ontvangen van de Belastingdienst die er kortgezegd op neer komt dat relatietherapeuten NVRG te ruim gebruik maken van de medische vrijstelling van btw. Met een aantal leden hebben we de brief bestudeerd en een antwoord geformuleerd richting de Belastingdienst. Alles over relatietherapie en btw vind je hier.
N.B. De NVRG adviseert om vragen over de toepassing van de btw-vrijstelling neer te leggen bij een belastingspecialist. De vereniging kan helaas niet adviseren in individuele gevallen. Mocht je twijfel hebben of een behandeling een therapeutisch doel heeft en hoe dit aangetoond moet worden, of mocht je willen weten hoe je als niet-BIG-geregistreerd therapeut een gelijkwaardig kwaliteitsniveau kunt aantonen, dan kan je belastingadviseur hier antwoord op geven.
Zorgprestatiemodel
Er is een vragenronde geweest in de Tweede Kamer over de bekostiging van de systeemtherapeut in het Zorgprestatiemodel (ZPM). Diverse politieke partijen hebben hierover schriftelijke vragen gesteld aan staatssecretaris Karremens van VWS. Inmiddels heeft de Staatssecretaris gereageerd. De antwoorden van de staatssecretaris over de positie van de systeemtherapeut in het ZPM vind je hier. Als bestuur en directie van de NVRG gaan we met verschillende politieke partijen in gesprek over het vervolg van onze pogingen om de systeemtherapeut op de beroepenlijst te krijgen.
Adaptieve psychologische vervolgopleidingen (APV)
Het programma APV richt zich op het ontwikkelen van doorlopende leerlijnen van de universitaire bachelor psychologie tot en met de specialisatie tot klinisch psycholoog, waardoor kwalitatief goed geschoolde GZ-psychologen tijdig beschikbaar komen voor de beroepspraktijk met zijn toenemende complexiteit.
Het Programma APV zet o.a. in op een directe aansluiting tussen de universitaire master psychologie en de Gz-opleiding en professionalisering van de psychologische vervolgopleidingen (GZ-psycholoog, klinisch psycholoog, psychotherapeut). Er zijn adviezen opgesteld door een stuurgroep, waarvoor een consultatiefase is gehouden.
Lees meer over APV
Ook vanuit de NVRG hebben we gereageerd op de conceptadviezen. We vinden het een positieve ontwikkeling dat het systeemgericht werken en het contextuele denken een expliciete plek in de opleidingen krijgt. De NVRG heeft aangeboden om mee te denken hoe het systeemgericht denken en werken nog explicieter een raster kan zijn van waaruit de hele opleidingslijn van master, naar de GZ-opleiding, naar de opleiding tot klinisch psycholoog/psychotherapeut verder vormgegeven zou kunnen worden. De NVRG heeft concrete voorstellen gedaan hoe het systemische bewustzijn vergroot kan worden en aangeboden om mee te denken hoe de systeemtheorie gebruikt kan worden als verbindend geheel door alle opleidingen en leerlijnen heen.
Overleg met diverse regiogemeenten
In juni van dit jaar hebben we alle regiogemeenten aangeschreven met een aanbod om mee te denken over de invulling van de Hervormingsagenda Jeugd. Hierop is boven verwachting gereageerd, er hebben al meer dan tien gesprekken plaatsgevonden. Wij willen graag de eerste resultaten delen en hebben de gelegenheid aangegrepen om dit te doen op 24 januari 2025 tijdens het symposium 'Zorg voor de toekomst' in Apeldoorn.
Lees hier verder.
SKJ-registratie in combinatie met een NVRG-registratie
Van diverse NVRG-leden hebben wij de vraag gekregen of een NVRG-registratie voldoende is om te mogen werken met jeugd op grond van de bepalingen in de Jeugdwet. Het SKJ meldt aan diverse systeemtherapeuten en systeemtherapeutisch werkers dat zij niet meer kunnen (her)registreren in het SKJ.
De NVRG verwijst naar de bepalingen in de jeugdwet: als je werkzaam bent binnen de Jeugdzorg, dien je óf BIG- óf SKJ-geregistreerd te zijn (zie de website van SKJ). Voor een systeemtherapeut die geen BIG-registratie heeft en die zich moet registreren in het kader van de Jeugdwet, is een SKJ-registratie in principe verplicht. Met behulp van het Kwaliteitskader Jeugd kun je (samen met je werkgever) nagaan of het werk dat je doet om registratie vraagt. De verantwoordelijkheid ligt bij de werkgever.
Het bestuur van de NVRG gaat in november in gesprek met de directeur van het SKJ over de regels die gelden ten aanzien van registratie in het SKJ voor mensen die ook een NVRG-registratie hebben. Wij bespreken dit op hoofdlijnen aan de hand van een aantal casussen, wij kunnen niet alle individuele situaties behandelen. Maar uiteraard vinden wij het van het grootste belang dat systeemtherapeuten een SKJ-registratie kunnen krijgen als ze dat nodig hebben en daar zetten we op in.
Ondervind je problemen met de (her)registratie bij SKJ? Dan raden wij je aan om samen met je werkgever te onderbouwen richting het SKJ waarom je, gezien jouw functie, wel of juist geen SKJ-registratie nodig hebt, aan de hand van het Kwaliteitskader Jeugd.