NVRG op bezoek bij regiogemeenten - samenwerken aan de Hervormingsagenda Jeugd
In juni van dit jaar hebben we alle regiogemeenten aangeschreven met een aanbod om mee te denken over de invulling van de Hervormingsagenda Jeugd. Hierop is boven verwachting gereageerd, er hebben al meer dan tien gesprekken plaatsgevonden. Wij willen graag de eerste resultaten delen en hebben de gelegenheid aangegrepen om dit te doen op 24 januari 2025 tijdens het symposium 'Zorg voor de toekomst' in Apeldoorn.
Ellen Brokx en Monique Hof
Overleg met diverse regiogemeenten Hervormingsagenda Jeugd
In juni van dit jaar hebben alle regiogemeenten een brief ontvangen van de NVRG waarin we hebben aangeboden mee te denken over de invulling van de Hervormingsagenda Jeugd. Gemeenten staan voor intensieve taak. Zij hebben zowel de taak de jeugdzorg te verbeteren, terwijl ze deze tegelijkertijd ook betaalbaar moeten houden. Deze punten zijn uitgewerkt in de Hervormingsagenda Jeugd.
Dit is tevens een complexe taak, omdat we in de maatschappij zien dat er lange wachtlijsten zijn in de GGZ, de overgang van jeugd- naar volwassenzorg niet aansluit en er sprake is van een personeelstekort. Er is een omslag gewenst van individueel gestuurde hulp naar een gezinsgerichte en contextgerichte aanpak, zoals deze ook beschreven wordt in de Hervormingsagenda. En de gemeenten worden ook nog geconfronteerd met fikse bezuinigingsrondes.
Vanuit de NVRG hebben we de regiogemeenten aangeschreven omdat we denken oplossingen te kunnen bieden bij de vraagstukken waar de gemeenten voor staan, als experts op het gebied van complexe (jeugd)problematiek. We wilden het gesprek aangaan om de kracht van het systeemtherapeutisch denken en werken te bespreken en zo een actieve bijdrage te leveren aan de invulling van de Hervormingsagenda Jeugd.
Boven onze verwachting is al meer dan 25% van de 42 regiogemeenten ingegaan op onze oproep. Inmiddels zijn bestuurslid Ellen Brokx en actief lid Monique Hof bij deze regiogemeenten op bezoek geweest, en zit er nog een aantal gesprekken aan te komen. De gemeenten die we hebben gesproken vinden het heel prettig om met ons in gesprek te gaan over systemisch werken in de Jeugdzorg en waar de mogelijkheden zitten om de vaak complexe problematiek aan te pakken.
Presentatie van de uitkomsten en vervolg
De komende tijd maken we een analyse van de gesprekken die wij hebben gehad met de regiogemeenten en hoe systeemtherapeuten kunnen bijdragen aan de vernieuwing en hervorming binnen de Jeugdzorg. Een eerste terugkoppeling vindt plaats op vrijdagmiddag 24 januari tijdens het symposium Zorgen voor de toekomst, georganiseerd door de praktijken Wegwijs en Systeemwijs, in samenwerking met de NVRG. Sprekers zijn prof.dr. Floortje Scheepers en dr. Hans Bom. De inleiding wordt verzorgd door Monique Hof en Ellen Brokx, die een terugkoppeling geven van de gesprekken met de regiogemeenten. Floortje Scheepers en Hans Bom zullen op interactieve en inspirerende wijze ingaan op de ontwikkelingen, hun visie daarop geven en met de zaal in dialoog gaan waar de mogelijkheden zitten om systemisch innovatief te kunnen gaan werken.
Tijdens dit symposium gaan we graag met zo’n 50 deelnemers in gesprek onder wie gemeenteambtenaren, systeemdenkers, systeemtherapeuten, systeemtherapeutisch werkers, gezinsbehandelaren, schulphulpverleners, gezinscoaches, oftewel iedereen die met jeugd en gezin werkt. Zodat we kennis en ervaring delen rondom het thema ‘Zorgen voor de Toekomst’ en uitwisselen hoe we de (jeugd)zorg in de toekomst innovatief kunnen invullen.
Wil jij graag onderdeel uitmaken van deze beweging? Meld je dan aan voor het symposium Zorgen voor de Toekomst op 24 januari 2025 in het CODA Museum in Apeldoorn via deze link.