Aangescherpt standpunt belastingdienst relatietherapie en btw
De Belastingdienst heeft zich op het standpunt gesteld dat in de praktijk te ruim gebruik wordt de vrijstelling van btw over relatietherapie. Inmiddels hebben we de informatie uit de brief van de Belastingdienst opgenomen op onze website. Hieronder lees je wat er gewijzigd is. Dit kan consequenties hebben voor leden met een eigen praktijk die geen btw in rekening brengen over hun consulten.
In het najaar van 2024 lieten we weten dat de NVRG een brief heeft ontvangen van de Belastingdienst waarin ze ons informeerden over hun standpunt dat de reikwijdte van de BTW vrijstelling door de praktijk te ruim wordt uitgelegd. Lees meer
Met een aantal leden hebben we de brief bestudeerd en een antwoord geformuleerd richting de Belastingdienst. De NVRG heeft de belastingdienst te kennen gegeven het niet eens te zijn met dit standpunt. De btw-vrijstelling reikt volgens de vereniging verder dan een stoornis. Daarnaast is het aan de behandelend arts om in te schatten wanneer sprake is een therapeutisch doel en gebruik kan worden gemaakt van de btw-vrijstelling.
De belastingdienst gaat niet mee in de argumenten van de NVRG en vraagt de NVRG het (hernieuwde) standpunt van de belastingdienst te communiceren. Dit houdt in dat wanneer geen ziekte/psychische stoornis is gediagnosticeerd bij een client, en ook geen concreet risico op een toekomstige ziekte bestaat, NVRG-leden geen gebruik kunnen maken van de btw-vrijstelling in geval van relatietherapie.
Geschiedenis
Een korte geschiedenis: in 2016 is de medische btw-vrijstelling verruimd. Ook diensten van niet-BIG-geregistreerde therapeuten waren vanaf die tijd onder voorwaarden vrijgesteld van betaling van btw. Relatietherapie was echter uitgezonderd van de vrijstelling, omdat dit niet zou bijdragen aan de ‘gezondheidskundige verzorging van de mens’.
De NVRG heeft zich intensief ingezet voor de btw-vrijstelling over relatietherapie. In 2019 werd het genoemd als onderdeel van het Strategisch beleidsplan: streven naar vrijstelling van btw-afdracht voor systeemtherapeuten. De NVRG heeft hier veel tijd en energie in gestoken.
Uiteindelijk kwam er dankzij onze inspanningen een nieuwe standpuntbepaling van de belastingdienst. Die hield in dat relatietherapie onder de btw-vrijstelling kan vallen, mits de behandeling voldoet aan de voorwaarden van het vrijstellingsbesluit. Per behandeling moest worden beoordeeld of de behandeling een therapeutisch doel heeft. Het was aan de systeemtherapeut om dit te beoordelen en vast te leggen in diens administratie.
Aanscherping standpunt belastingdienst
De eerdere beoordeling is nu dus aangescherpt. De belastingdienst neemt het standpunt dat de praktijk de vrijstelling te ruim uitlegt en dat de vrijstelling alleen geldt als sprake is van een stoornis of concreet risico op een toekomstige stoornis. In geval van een stoornis verloopt bekostiging echter via de zorgverzekeringswet, waarbij de therapie sowieso is vrijgesteld van btw. Dit is geen goed nieuws voor leden met een eigen praktijk, omdat cliënten in veel gevallen btw zullen moeten betalen waardoor relatietherapie minder toegankelijk kan worden.
Er is al contact geweest met de belastingdienst over o.a. jurisprudentie, dit heeft geen verandering opgeleverd in het standpunt van de belastingdienst. Het bestuur kiest er daarom voor om geen juridische vervolgstappen te nemen. Het bestuur betreurt dat de Belastingdienst een systeem in standhoudt dat zich richt op stoornis in plaats van zich te richten op herstel. Toch ziet het bestuur geen andere mogelijkheid dan zich voor nu hierbij neer te leggen omdat de kosten en tijdsinvestering niet opwegen tegen de verwachte uitkomst. Mogelijk is er in de toekomst verandering mogelijk als er een andere ingang gevonden wordt of systemen veranderen.
Belangrijk voor leden met een eigen praktijk
De NVRG heeft de website aangepast (klik hier) en raadt vrijgevestigde leden dit goed te bestuderen. De verantwoordelijkheid voor de toepassing van btw-vrijstelling ligt bij de individuele therapeut. Heb je een eigen praktijk? Lees de website van de NVRG dan goed door, zodat je zelf kunt inschatten of je gebruik kunt maken van de btw-vrijstelling.
N.B. De NVRG adviseert om vragen over de toepassing van de btw-vrijstelling neer te leggen bij een belastingspecialist. De vereniging kan helaas niet adviseren in individuele gevallen. Mocht je twijfel hebben of een behandeling een therapeutisch doel heeft en hoe dit aangetoond moet worden, of mocht je willen weten hoe je als niet-BIG-geregistreerd therapeut een gelijkwaardig kwaliteitsniveau kunt aantonen, dan kan je belastingadviseur hier antwoord op geven. Ook is het mogelijk om middels vooroverleg een casus voor te leggen bij je belastingdienstkantoor.
Indien je het in jouw individuele geval niet eens bent met het standpunt van de Belastingdienst, dan kun je uiteraard een bezwaarschrift indienen tegen de voldoening van btw op aangifte.
Alles over relatietherapie en btw vind je hier.