Consultatieronde Zorgprestatiemodel en bekostiging ggz en fz 2022: help je mee?

In het programma Zorgprestatiemodel wordt samengewerkt aan een nieuw bekostigingsmodel om zorg te declareren, dat dbc’s, dbbc’s en zzp’s zal vervangen. De nieuwe bekostiging biedt de mogelijkheid om geleverde zorgprestaties duidelijk te maken op de rekening. Momenteel vindt een consultatieronde plaats onder vertegenwoordigers van de beroepsgroepen, waaronder de NVRG. De NVRG zet zich ervoor in dat alle systeemtherapeuten zelf consulten kunnen declareren. 

Zorprestatiemodel

Beroepenlijst ggz en fz

In het programma Zorgprestatiemodel werken 13 organisaties samen aan de nieuwe bekostiging voor de ggz en de fz. In werkgroep 5 wordt een landelijke veldnorm voor ‘beroepen niet-regiebehandelaar’ voorbereid, een lijst van beroepen die een plaats krijgen in de nieuwe bekostiging en vanaf 2022 zelf consulten kunnen registreren. Veel van de BIG-beroepen hebben al een plaats in de prestatiestructuur. Bij de veldnorm gaat het om de vraag welke overige beroepen deskundig en bekwaam zijn om consulten te kunnen registreren.

Werkgroep 5 heeft voor deze overige beroepen onderzocht wie vanuit het oogpunt van kwaliteit van zorg in ggz en fz deskundig en bekwaam zijn, en welke beroepen declarabele consulten moeten kunnen registreren. Dit heeft geresulteerd in een voorlopige beroepenlijst fz & ggz 2020. Momenteel worden de vertegenwoordigers van de beroepsgroepen, waaronder de NVRG, hierover geconsulteerd. Zie hier het document over het Zorgprestatiemodel en de consultatieprocedure. Als NVRG kunnen we reageren tot uiterlijk 22 september a.s.

De werkgroep overige beroepen heeft een groslijst opgesteld van alle beroepen die voorkomen in de ggz en fz. Vervolgens is de groslijst geschoond van vermeldingen die buiten de kaders van de veldnorm vallen op basis van een aantal uitsluitingscriteria. Dit resulteerde in een longlist. De systeemtherapeut en de systeemtherapeutisch werker staan beiden op de groslijst. Geen van beide beroepen staan echter op de longlist. De systeemtherapeut is uitgesloten omdat dit beroep zou vallen onder één van de BIG-categorieën met een eigen consultcode. Niet alle systeemtherapeuten zijn echter BIG-geregistreerd. De systeemtherapeutisch werker is uitgesloten omdat er geen sprake zou zijn van een beroep, maar van een functie.  


Positie systeemtherapie en doel NVRG

Systeemtherapie blijkt keer op keer uitermate belangrijk voor cliënten, naasten, jongeren en kinderen, en is wetenschappelijk bewezen effectief. Systeemtherapeuten mogen tijdschrijven vanuit hun oorspronkelijke beroep als bijvoorbeeld agoog (HBO-MWD/SPH/GGZ-agoog) of verpleegkundige (HBO-V). Dit zorgt er echter voor dat systeemtherapie als interventie minder goed zichtbaar is in registratie en dossiers. Dit geldt overigens zowel voor BIG- als niet-BIG systeemtherapeuten. Mede op verzoek van leden en werkgevers, maakt de NVRG zich er sterk voor dat systeemtherapeut als beroep wordt opgenomen in de veldnorm, zodat systeemtherapeuten zelf consulten kunnen declareren.


Wat kun jij doen?

Vandaag hebben we vanuit de NVRG een brief verzonden aan werkgevers die meerdere systeemtherapeuten in dienst hebben, met een verzoek om steun voor opname van de systeemtherapeut in de veldnorm. Je kunt ons helpen door bij je werkgever na te gaan of ze onze brief hebben ontvangen en te vragen of ze vóór 17 september willen reageren naar nvrg@nvrg.nl

De NVRG zal eind september reageren op het rapport en we nemen daarbij de reacties op de brief mee. Houd onze nieuwsbrieven in de gaten voor actuele ontwikkelingen. 


Lees hier het Consultatiedocument veldafspraak beroepen binnen het Zorgprestatiemodel GGZ & FZ
Lees hier de brief van de NVRG aan grote werkgevers