Wettelijk collegegeld voor master Contextuele Benadering CHE

Met ingang van het nieuwe schooljaar 2020-2021 kunnen studenten tegen betaling van het jaarlijkse collegegeld de master Contextuele Benadering volgen aan de Christelijke Hogeschool Ede (CHE). Tot nu toe was er geen bekostiging door de overheid, waardoor deze master een stuk duurder was. Dit is goed nieuws voor potentiële NVRG-leden die geïnteresseerd zijn in contextuele benadering en interesse hebben in de opleiding tot systeemtherapeut. 

CHE_beeld


Goedgekeurde master voor het lidmaatschap lid (in opleiding tot) systeemtherapeut


Om lid (in opleiding tot) systeemtherapeut van de NVRG te kunnen worden, moet je een bachelor én een master in de sociale en/of gedragswetenschappen of in de geneeskunde met een therapeutische oriëntatie hebben afgerond (tenzij je nog gebruik kunt maken van de overgangsregeling zoals vermeld in het NVRG Opleidingsreglement, zie de vooropleidingseisen LID ST op de website). De master Contextuele Benadering met uitstroomprofiel Hulpverlening van de Christelijke Hogeschool in Ede (CHE) valt binnen de omschrijving van de vooropleidingseisen zoals vastgesteld in het NVRG Opleidingsreglement, waarmee deze dus is goedgekeurd als vooropleiding voor de opleiding tot systeemtherapeut.

Master Contextuele Benadering: nu voor het wettelijk collegegeld

De master Contextuele Benadering van de CHE was echter geen door de overheid bekostigde opleiding en ontving dus geen rijksbijdrage. Het was daardoor een dure aangelegenheid om deze master te doen. In 2019 heeft de CHE een aanvraag gedaan om de opleiding bekostigd te krijgen door de overheid. Een positief besluit op deze aanvraag zou inhouden dat de student van deze Master niet langer alle kosten zelf hoeft op te brengen, maar dat hij of zij 'slechts' het jaarlijkse collegegeld (€ 2.143,- in studiejaar 2020-2021) verschuldigd is.

Ook de NVRG heeft haar steun betuigd bij de aanvraag van de CHE. De master Contextuele Benadering met uitstroomprofiel Hulpverlening is één van de masters die binnen de vooropleidingseisen van de NVRG valt. De NVRG vindt het belangrijk dat de opleiding tot systeemtherapeut breed toegankelijk is. Bekostiging van deze master leidt ertoe dat potentiële NVRG-leden meer vrijheid hebben bij de keuze van een master die toegang geeft tot de opleiding tot systeemtherapeut en het lidmaatschap van de NVRG.

De CHE heeft ons laten weten dat men onlangs een positief besluit op de aanvraag tot bekostiging heeft ontvangen. Met ingang van het nieuwe schooljaar 2020-2021 kunnen studenten dus tegen betaling van het jaarlijkse collegegeld de Master Contextuele Benadering volgen. Dat geldt voor alle uitstroomprofielen: Hulpverlening, (Basis)onderwijs en Mediation. N.B. Alleen het uitstroomprofiel Hulpverlening valt binnen de vooropleidingseisen voor het lidmaatschap lid (in opleiding tot) systeemtherapeut. De NVRG feliciteert de CHE met dit resultaat!

Een overzicht van geschikte masters voor de opleiding tot systeemtherapeut en het lidmaatschap lid (in opleiding tot) systeemtherapeut vind je bij de vooropleidingseisen LID ST op de website