Terugblik op de algemene ledenvergadering 9 april 2025
Op 9 april 2025 vond de jaarlijkse algemene ledenvergadering (ALV) van de NVRG plaats in Amersfoort. Zo’n vijftig NVRG-leden waren hierbij aanwezig. Het bestuur legde verantwoording af over het afgelopen jaar en presenteerde het strategisch beleidsplan voor de komende jaren. Hier lees je de belangrijkste onderwerpen die aan bod kwamen.
Het NVRG-bestuur tijdens de ledenvergadering
Zorgprestatiemodel
In 2024 hebben zich mooie ontwikkelingen voorgedaan in het kader van onze doelstelling dat de systeemtherapeut op de beroepenlijst ZPM wordt geplaatst. Hier vind je een overzicht van alle ontwikkelingen in 2024. Door middel van een aantal moties heeft de Tweede Kamer ons gesteund om opnieuw in overleg te gaan met de veldpartijen. Het eerste gesprek heeft begin 2025 plaatsgevonden. Op 15 april jl. is het verzoek van de NVRG om de systeemtherapeut op te nemen in de veldnorm beroepen, besproken in het Vertegenwoordigend Orgaan (bestuurlijk overleg van het ZPM waarin dergelijke verzoeken worden besproken). Omdat er geen consensus was, heeft er geen besluitvorming plaatsgevonden en zal dit onderwerp op 23 juni a.s. opnieuw worden besproken.
Beleidscyclus 2025-2026, beleidsdag vor alle leden en ALV 2026
Het bestuur heeft aangekondigd dat er op zaterdag 4 oktober 2025 een beleidsdag wordt georganiseerd voor alle leden. Daarnaast is gepeild of het een goed idee is de ledenvergadering op zaterdag te houden in plaats van op woensdag. Niet alle leden zijn immers in de gelegenheid om door de weeks op een avond aanwezig te zijn. Tijdens de ledenvergadering kwamen we er niet uit. Afgesproken is dat er een poll zal worden gehouden onder alle leden over de dag en de locatie voor de ALV. Doe mee met de poll! Je vindt de poll door in te loggen op Mijn NVRG en kijk bij 'Algemene ledenvergadering'.
Word lid van de besloten LinkedIngroep NVRG
Minder dan een derde van de leden is lid van deze besloten groep. We nodigen je uit om hier lid van te worden, dat kan met behulp van deze link. Zie ook dit nieuwsbericht.
Herbenoeming twee bestuursleden en nieuwe bestuursleden gezocht
Aankomende september zijn Fridus van der Weijden en Emiel Woestenberg drie jaar bestuurslid. Hun zittingstermijn loopt dan af. Tijdens de ledenvergadering hebben zij aangekondigd dat ze hun functie willen overdragen aan iemand anders en aftreden zodra er geschikte opvolgers zijn gevonden. Het bestuur hoopt de komende tijd geschikte kandidaten te vinden, die benoemd zullen worden tijdens de ledenvergadering van april 2026. In verband met de continuïteit zijn ze beiden voorgedragen voor een tweede termijn. De ledenvergadering heeft hiermee ingestemd.
De vereniging is nog steeds op zoek naar een opleider en een onderzoeker (lid verbonden aan een hogeschool of universiteit) in het bestuur. Leden kunnen zich kandidaat te stellen. Daarnaast komt vanwege het aanstaande vertrek van Emiel Woestenberg, de functie van penningmeester vacant. De NVRG is specifiek op zoek naar een bestuurslid dat is onderlegd in financiën. Het mag ook een partner of iemand uit het netwerk van een NVRG-lid zijn, het is niet noodzakelijk dat elk bestuurslid lid is van de vereniging. Het profiel van bestuurslid NVRG vind je hier. Weet je een geschikte kandidaat of heb je zelf interesse? Laat het weten via nvrg@nvrg.nl.
Bestuursverslag en jaarrekening 2024, begroting 2025
Tijdens de ALV zijn het bestuursverslag en de jaarrekening 2024 besproken en de begroting van 2025. De vereniging staat er financieel goed voor. Meer weten? Klik dan hier.
Beleidsplan 2025-2028
Het strategisch beleid voor de komende drie jaar bestaat uit drie aandachtsgebieden:
- Het verder verstevigen van het verenigingshuis
De werkgroep Evaluatie (Sander van Arum, Phyllis Döll, Anke Meerman en Albert Neeleman) heeft een onderzoek gedaan met als hoofdvraag ‘doen we de juiste dingen en doen we de dingen goed’ en een aantal aanbevelingen gedaan. De gesprekken die het bestuur daarover heeft gehad met de vaste adviescommissies gecombineerd met de eigen ervaringen van het bestuur met de onrust in de vereniging hebben ertoe geleid dat het bestuur prioriteit geeft aan het verder op orde brengen van het verenigingshuis. In 2024 is het bestuur steeds explicieter gaan teruggrijpen op wat er al is vastgelegd binnen de vereniging (zoals in de statuten, reglementen en de beleidscyclus), als houvast voor haar handelen. De conclusie is dat we die structuur van beleidscyclus, statuten en reglementen heel hard nodig hebben. Omdat dit de veiligheid en voorspelbaarheid biedt waarbinnen we de verschillen kunnen verdragen.
Wil je het hele verslag van de werkgroep lezen? Dit verslag staat achter de login bij ‘verenigingsinformatie’.
- Het versterken van het systemisch gedachtegoed in Nederland
In het beleidsplan worden de prioriteiten genoemd bij dit punt, zoals beroepserkenning voor de systeemtherapeut door opname op de beroepenlijst van het ZPM. Ook gaat het o.a. om het vergroten van het aantal NVRG-systeemtherapeuten die tevens psychiater of een andere BIG-registratie hebben zoals psychotherapeut of verpleegkundig specialist. Zij hebben immers een belangrijke rol bij de inzet van systeemtherapie. Ook blijven we contact zoeken met (regio)gemeenten om aandacht te vragen voor systeemtherapie. De overige prioriteiten lees je terug in het beleidsplan op het besloten gedeelte van de website.
- Borgen van kwaliteit en deskundigheid
Dit gaat over de deskundigheid van de systeemtherapeut en de systeemtherapeutisch werker, waar de NVRG borg voor staat. Prioriteiten zijn het werken aan een stevigere verbinding met de wetenschap en wetenschappelijk onderzoek door de hele vereniging heen, samen met de Wetenschapsadviescommissie (WAC) en het koesteren van diversiteit binnen de vereniging en organiseren van meerstemmigheid. Er wordt een werkgroep opgericht die de positie van de systeemtherapeutisch werker ten opzichte van de systeemtherapeut beter gaat uitwerken. Hierbij wil het bestuur verschillende vraagstukken rondom de positie van de systeemtherapeutisch werker onderzoeken. Uit de enquête die onder systeemtherapeutisch werkers is gehouden, is gebleken dat de STW-opleiding hoog gewaardeerd wordt, maar dat STW’ers (te) vaak geïsoleerd werken. Dit wordt een belangrijk aandachtspunt van de nieuwe werkgroep.
Wijzigingen in het Huishoudelijk Reglement
De ledenvergadering heeft ingestemd met een wijziging van het Huishoudelijk Reglement. Een aantal zaken zijn geactualiseerd, zoals de verplichting voor nieuwe leden om de contributie te voldoen via automatische incasso. Ook is de adviescommissie Positie en Positionering (P&P) toegevoegd aan het reglement. Voorheen was dit een tijdelijke werkgroep, nu is het een vast onderdeel van de vereniging. In het reglement is ook een bepaling opgenomen over werkgroepen. De wijzigingen in het huishoudelijk reglement zijn een eerste aanzet binnen het verstevigen van het verenigingshuis. Het komende jaar gaat het bestuur verder met het vastleggen van deze processen.
Het actuele huishoudelijk reglement vind je hier.