Samenwerking NVRG bij NWA-aanvraag ‘Ouderschap onder druk’
De Nationale Wetenschapsagenda (NWA) brengt uiteenlopende deelnemers aan onderzoek bijeen om oplossingen te vinden voor grote maatschappelijke opgaven. De NVRG is samenwerkingspartner geworden voor een NWA-aanvraag op het gebied van onderzoek naar het versterken van weerbaarheid van gezinnen in tijden van stress, onder leiding van Marjolein Missler en Trudy Mooren.
Samen zijn Marjolein Missler (Universiteit Utrecht) en Trudy Mooren (Universiteit Utrecht en ARQ) de trekkers van het NWA-initiatief ‘Ouderschap onder druk: het versterken van weerbaarheid van gezinnen in tijden van stress’. Zij werken hierbij samen met onderzoekers van de Universiteit Utrecht, Universiteit Leiden, Erasmus Universiteit Rotterdam, Universiteit Groningen, Tilburg University, Universiteit Maastricht, Technische Universiteit Eindhoven, Universiteit Wageningen, Hogeschool Utrecht en Hogeschool Rotterdam, en vele praktijkpartners (onder meer VNG, RINO, Family Supporters, Universiteitsmuseum Utrecht, Stichting Het Vergeten Kind, MIND, Kansrijke Start, Veilig Thuis, Trimbos Instituut, NJI, KJP, ARQ).
Achtergrond van het onderzoeksproject
Sinds de Transitie Jeugdwet in 2015 in werking is getreden, is zorg voor jeugd en gezin bij gemeenten belegd, en versnipperd geraakt. De marktwerking heeft voor vele aanbieders gezorgd, er is grote administratieve druk, en elke gemeente heeft aanbieders van zorg met verschillende namen. Na een crisis als COVID bijvoorbeeld, zijn de wachtlijsten voor jeugd in de GGZ toegenomen en lijkt de geboden zorg alles bijeen nauwelijks effectief. De zorg voor jeugd moet beter. Er zijn initiatieven door de overheid (Hervormingsagenda met proeftuinanalyses) en VNG, maar nog altijd ook grote vragen naar verbetering. Inbreng van wetenschappelijke kennis, in samenwerking met ervaring van praktijkinstellingen is noodzakelijk.
Opdat zorg voor jeugd en gezin toegankelijk, tijdig, en kwalitatief onderbouwd is, is het nodig beter te luisteren naar wat jeugdigen en hun ouders nodig hebben, en hun ervaringen te betrekken. Daarnaast moet het aanpassingsvermogen van instituties (verwijzers, verenigingen, scholen, zorginstellingen, gemeenten) na crises te vergroot worden – om het aanbod van zorg wanneer nodig adaptief en efficient te maken. Het vertrouwen in instituties neemt af wanneer zorg niet tijdig en/of effectief is, bijvoorbeeld wanneer meerdere verwijzingen nodig zijn zonder goed resultaat. Wantrouwen in instituties kan vervolgens generaties aanhouden – waardoor de kans op tijdige en goede hulp langer uitblijft en problemen aanhouden.
Doelstelling en opzet
Het onderzoek van het consortium beoogt een bijdrage te leveren aan een verbetering van zorg voor jeugd en gezin na crises op grond van wetenschappelijk onderzoek en ervaringen uit de praktijk. Hiervoor moet de weerbaarheid van instituties rond jeugd en gezin bij crises vergroot worden. Centraal in de gehanteerde methodiek is het betrekken van jeugdigen, gezinsleden en zorgverleners (verwijzers bijvoorbeeld).
Planning en samenwerking NVRG
De aanvraag is ingediend op 1 oktober jl. Naast dit onderzoeksproject dingen nog vele andere initiatieven mee naar een subsidie vanuit de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Mocht de subsidie gehonoreerd worden, dan krijgt de samenwerking met de NVRG concreet vorm. Het gaat hierbij niet om een financiële bijdrage, maar om betrokkenheid van de NVRG en haar leden in enigerlei vorm, zoals meedenken in focusgroepen. Voor vragen kun je contact opnemen met Marjolein Missler (m.a.missler@uu.nl) en/of Trudy Mooren (g.t.m.mooren@uu.nl). De uitslag komt op 1 juni 2025. Wordt hopelijk vervolgd!