Oproep: meld je aan voor een adviesraad van je gemeente

In mei deed de NVRG een oproep om te laten weten hoe wordt samengewerkt met gemeenten in het kader van de Jeugdwet en de WMO en tegen welke beperkingen of bezwaren je aan loopt. Dit in het kader van het gesprek met VWS om relatie- en gezinstherapie (financieel) toegankelijker te maken voor kwetsbare gezinnen. Naar aanleiding hiervan attendeerde Hanneke Bakx, NVRG-lid en opleider ons op de mogelijkheid om zitting te nemen in een Adviesraad van de gemeente. Wil je lokaal invloed uitoefenen? Dan is dit misschien ook iets voor jou.

adviesraad plaatje

 

Adviesraad sociaal domein

In het kader van de transitie van taken van Rijksoverheid naar de gemeenten sinds 2015 zijn jeugdzorg, werk en inkomen en zorg aan langdurig zieken en ouderen gedecentraliseerd. De gemeenten voeren in dat kader de Jeugdwet, de Wet Maatschappelijke Ondersteuning en de Wet Werk en Inkomen uit.

Met de transitie van deze wetten naar de gemeenten is tevens elke gemeente verplicht tot het instellen van een adviesraad op het sociale domein. De leden van de adviesraad adviseren het College van Burgemeester en Wethouders gevraagd en ongevraagd over het beleid van de gemeente in het kader van het sociale domein. De leden doen uitdrukkelijk niet aan belangenbehartiging maar proberen vanuit inwonersperspectief te adviseren: wat hebben inwoners nodig, waar zijn ze bij gebaat, wat wordt er gemist aan behandelvoorzieningen.

Hanneke Bakx, sinds twee jaar voorzitter van de Adviesraad Jeugdhulp te Arnhem, vertelt: "Zaken die we tegenkomen zijn bijvoorbeeld de procedures rondom inkoop van zorg dus ook aanbieders met systeemtherapie voor kinderen tot 18 jaar in hun pakket. Binnenkort gaan we ons buigen over de gemeentelijke beleidsvisie op jeugdigen en hun gezinnen. Rondom deze coronacrisis hebben we geadviseerd over kwetsbare kinderen en gezinnen".

Oproep

We doen een oproep aan NVRG-leden om zich te melden bij de adviesraad van hun woonplaats om op die manier invloed uit te oefenen op het beleid van B&W en systeemtherapie onder de aandacht te brengen. 

Om belangenverstrengeling te voorkomen, kun je niet plaatsnemen in een adviesraad als je zelf in die gemeente of regio aanbieder of werkzaam bent bij een van de gemeentelijke uitvoerders van jeugdhulp. Maar als behandelaar in een andere gemeente kun je wel zitting nemen in een adviesraad van je woonplaats!

Algemene informatie over adviesraden vind je hier. 

Voor informatie over de adviesraden in jouw gemeente, raadpleeg de website van je gemeente.