Leden publiceren: Handboek suïcidaal gedrag bij jongeren
NVRG-leden Jan Meerdinkveldboom en Ineke Rood hebben samen met Ad Kerkhof, emeritus hoogleraar Klinische Psychologie, psychopathologie en suÏcidepreventie, het 'Handboek suïcidaal gedrag bij jongeren' herzien. Hierin wordt helder uiteengezet hoe je suïcidale jongeren het beste kunt behandelen. De herziene editie verschijnt eind maart bij Boom uitgevers Amsterdam.
Jongeren en suïcide
Jaarlijks sterven er gemiddeld tussen de 120 en 140 mensen jonger dan 25 jaar door zelfdoding. Ook belanden zo'n 3000 jongeren na een poging tot suïcide op de SEH en zijn er vele pogingen die niet in het ziekenhuis worden gezien. Daarnaast zijn er veel jongeren die geen suïcidepoging hebben gedaan maar wel op het randje stonden en jongeren die veel aan zelfmoord denken, doordat ze intens ongelukkig zijn. De auteurs van Handboek suïcidaal gedrag bij jongeren hopen met dit boek een nuttige bijdrage te leveren, want elk overlijden door suïcide is en blijft er één te veel.
Aandacht voor specifieke groepen en depressies op jonge leeftijd
In deze herziene editie gaan de auteurs uitgebreider in op specifieke groepen jongeren, namelijk die met autisme, jongeren uit de LHTBI-gemeenschap en licht verstandelijk gehandicapten. Tevens is er aandacht voor de lastige diagnostiek van depressies op jonge leeftijd, de psychotherapie van suïcidale jongeren en de opvang na een suïcidepoging. Daarbij wordt ook screening op verhoogd suïciderisico in scholen behandeld.
Voorkomen van suïcide
Door de toename van suïcide en zelfmoordpogingen onder jongeren is het des te meer noodzakelijk dat betrokken hulpverleners geïnformeerd worden over de achtergronden van suïcidaal gedrag en over mogelijkheden om adequaat hulp te verlenen. Het doel is en blijft immers om overlijden door suïcide te voorkomen, want het leed voor de jongeren zelf en voor hun nabestaanden is niet te bevatten.
Voor wie is Handboek suïcidaal gedrag bij jongeren?
Het boek is toegankelijk geschreven en geschikt voor alle hulpverleners in alle werkvelden: Jeugdzorg en jeugdgezondheidszorg, GGD, studentpsychologen, POH'ers en huisartsen, medewerkers van de Raad voor de Kinderbescherming, jongerenwerkers van gemeenten, centra voor jeugd en gezin, en leerkrachten en hulpverleners op scholen.
Bestelinformatie:
Uitgeverij Boom psychologie & psychiatrie
ISBN 9789024402861 – 320 pagina’s – € 39,95