Leden in beeld: Ymkje Albada

In de rubriek 'Leden in beeld' vind je interviews met onze leden. Als eerste in dit nieuwe jaar: Ymkje Albada. Ymkje is sinds kort lid in opleiding tot systeemtherapeut van de NVRG. Wij zijn benieuwd naar wie zij is en wat voor haar reden is zich aan te sluiten bij de NVRG.

ympasfoto20bij20internet

 

Wie is Ymkje?
Ik ben Ymkje Albada, getrouwd en moeder van twee kinderen. Mijn roots liggen in Friesland maar ik woon nu alweer heel wat jaren in de Randstad, in Leiderdorp. Ik heb een eigen praktijk als psychosociaal therapeut waar ik mensen individueel zie en stellen voor relatietherapie. Daarnaast werk ik als gezinstherapeut bij Curium-LUMC. De verdeling relatietherapie/individuele therapie in mijn praktijk is ongeveer 50-50.

Ik ben opgeleid als sociaal-pedagogisch hulpverlener. Tijdens mijn studie merkte ik al dat ik het werken met gezinnen heel boeiend vond. Daarom ben ik na afronding van de opleiding SPH doorgegaan met HBO maatschappelijk werk. Ik heb de voortgezette opleiding systeemgericht werken bij T&C Systeemtherapeuten gevolgd, evenals een opleiding Rouwbegeleiding. Opleidingen Fotografie waren een uitstapje, maar ook daarbij stonden gezinnen centraal; ik ging naar gezinnen thuis om hen te fotograferen.

Tijdens de crisis was het lastig om te investeren in een opleiding Systeemtherapie, ook voor mijn werkgevers. Maar in 2017 was die ruimte er wel en ben ik begonnen met de basisopleiding Systeemtherapie. Sinds 2019 volg ik de verdiepingscursus, ook weer bij de Jeugdzorgacademie.

Hoe heeft fotografie je geholpen in het contact met je cliënten?  
Wat mij in mijn werk altijd heeft aangetrokken is de onlosmakelijke band tussen ouders en kinderen. Heel bijzonder en waardevol. Ook in de fotografie werd ik weer hierdoor aangetrokken. Ik heb gezinnen vastgelegd in hun dagelijkse routine, al die normale dingen die ouders en kinderen doen.

Door het vastleggen zie je hoe bijzonder dat is. Hoeveel contact er is, hoeveel er gebeurt in de interactie, hoeveel gevoelens meespelen, oftewel: het bijzondere van het gewoon met elkaar zijn. Het plezier en de liefde die er is tussen ouders en kinderen, ben ik door het fotograferen nog beter gaan zien. 

Wat vind je van de opleiding tot systeemtherapeut?
De opleiding bij de Jeugdzorgacademie wordt inhoudelijk verzorgd door docenten van bijvoorbeeld het Lorentzhuis en Euthopia. De docenten Erik van der Elst, Robert van Hennik en Bruno Hillewaere inspireren enorm. Je krijgt echt een gedegen opleiding! Wat me vooral aanspreekt is de praktische opzet. Het is oefenen, oefenen en nog eens oefenen! Rollenspellen en groepsopdrachten maken het heel dynamisch.

Wat verwacht je van het lidmaatschap van de NVRG?
Ik ga me nog verdiepen in wat de vereniging allemaal biedt maar het is voor mij vanzelfsprekend om lid te worden. Het hoort erbij als je dit vak kiest, ook als je nog in opleiding bent.

Hoe zie jij de toekomst van systeemtherapie?
De NVRG is gelukkig hard bezig om systeemtherapie beter op de kaart te zetten en het zou natuurlijk helpen als het vergoed wordt in de basisverzekering, ook wanneer het gegeven wordt door systeemtherapeuten zonder BIG-registratie. In mijn praktijk merk ik dat financiën toch vaak een drempel vormen om in therapie te gaan.

Ik vind het belangrijk dat er meer bekendheid komt voor gezinstherapie als aanbod. De meeste mensen die ik zie, komen voor zichzelf of partnerrelatietherapie maar ook gezinstherapie kan veel bieden natuurlijk. Dat bied ik bij mijn cliënten ook actief aan. Meestal krijg ik verbaasde reacties; de mogelijkheid voor gezinstherapie is nog (te) weinig bekend.