Jeugdzorgaanbieder GiB wint het kort geding tegen gemeente Maastricht
'Maastricht moet huiswerk deels overdoen en ambulante jeugdzorg opnieuw aanbesteden', zo kopte De Limburger afgelopen week in haar (online)krant. Het is de uitkomst van een kort geding dat Praktijk Gezin in Beweging (GiB) in Zuid Limburg heeft aangespannen tegen de gemeente Maastricht. Bestuurslid van de NVRG Emiel Woestenberg belde met Suzan Jacobs en Marjon Heemskerk van GiB, directeurs van de jeugdzorgaanbieder die het kort geding aanspanden.
Kort geding
Praktijk GiB in Zuid Limburg (gevoegd door een tweede zorgaanbieder genaamd BIBI-huis) spande een kort geding aan tegen de centrumgemeente Maastricht, die tevens de zestien overige gemeenten vertegenwoordigt in haar inkoop Jeugdhulp. De gemeente heeft, op basis van rapporten van bijvoorbeeld KPMG, zich tot doel gesteld het aantal zorgaanbieders drastisch terug te brengen, om zo te kunnen bezuinigen op de Jeugdzorg in de regio.
Bestuurslid van de NVRG Emiel Woestenberg belde met Suzan Jacobs en Marjon Heemskerk van Gezin in Beweging, directeurs van de jeugdzorgaanbieder die het kort geding aanspanden. Praktijk Gezin in Beweging biedt specialistische systeemtherapie, in combinatie met (familie)traumatherapie in geheel Zuid- en Midden-Limburg.
Zij hebben dit kort geding aangespannen omdat zij zich niet alleen zorgen maakten over hun bedrijf, maar vooral over de continuïteit én de kwaliteit van de Jeugdzorg in heel Zuid-Limburg. Door deze in te kopen bij slechts drie grote partijen, zoals het nu zou zijn gelopen als het kort geding niet gewonnen was, is de kans op een zorginfarct huns inziens zeer groot. Daarnaast beperkt het de keuzevrijheid van cliënten in ernstige mate, naast die van jeugdzorgmedewerkers die zich ook gedwongen zien voor een grote aanbieder te gaan werken. Tot slot twijfelt GiB of het gewenste effect van een transformatie naar goedkopere jeugdzorg behaald gaat worden. Een groot deel van het administratieve werk wordt, door het aanstellen van drie penvoerders, bij de zorgaanbieders gelegd, alwaar het ten koste zal gaan van het budget voor de jeugdhulpverlening.
Verder voorzien zij dat veel jeugdzorgaanbieders zullen stoppen of uiteindelijk het hoofd niet boven water kunnen houden als onderaannemer. Een schrikbeeld als we bedenken dat er juist een ernstig tekort is aan goed opgeleide jeugdzorgmedewerkers.
Schaalvergroting is een trend die zichtbaar is in veel andere zorgregio’s. Ondanks dat in een aantal regio’s al gebleken is dat dit geen afdoende antwoord is op de uitdagingen waar de jeugdzorg voor staat, blijven gemeenten deze weg inslaan. Met alle gevolgen vandien voor het jeugdzorglandschap in geheel Nederland.
Lees het artikel in De Limburger
Werkt jouw systeemtherapiepraktijk ook voor de gemeente en herken je je in dit verhaal? Mail dan naar nvrg@nvrg.nl.