Impressie van een wervelend en geslaagd hybride NVRG-Congres

Gooiland in Hilversum, een rijksmonument uit 1936 met veel licht, een stalenbuizenconstructie, openheid en ronde vormen. Dat was de fysieke locatie voor het NVRG-Congres 2020. Het thema was dit jaar: New steps to an ecology of mind. Rond de 100 mensen kwamen naar Hilversum en circa 250 mensen deden online mee. Hier lees je een impressie van deze dag.

IMG-20200918-WA0016


Een enerverend congres in woelige tijden. Voor veel mensen is het een belevenis om weer fysiek collega’s te ontmoeten. De ruimtes zijn groot genoeg om de coronamaatregelen in acht te nemen. Voorzitter van de congrescommissie en een van de dagvoorzitters, Marloes van Maanen, kan plotsklaps niet aanwezig zijn vanwege een coronatest. Gelukkig is het dagvoorzitterschap in duo gepland en leidt Freek Sarink, lid van de congrescommissie, ons flexibel en adequaat door de dag heen.

Het thema van vandaag sluit aan bij de veranderende tijden waarin we ons bevinden: het oude loslaten en kijken wat het nieuwe ons brengt. Vandaag staat de vraag centraal hoe je als systeemtherapeut kunt navigeren in complexe tijden. Voor systeemtherapeuten en systeemtherapeutisch werkers dient zich steeds opnieuw de vraag aan: welke route kies je? De weg van de emotie, de weg van het gedrag, de weg van de directiviteit of juist van het achteroverzitten? De weg van de biologie, van psychologie, van cultuur of van gender?

gooiland-hilversum-008

Nora Bateson is uitgenodigd om de deelnemers hier op een bijzondere manier over te laten nadenken: met behulp van Warm Data Labs. Live vanuit Stockholm komt ze op een groot scherm de zaal in en bij online deelnemers thuis. Ze introduceert de term ‘transcontextuele communicatie’ bij het veranderen van patronen. Je kunt problemen niet uit elkaar halen om ze op te lossen. Warm Data zijn zoiets als de menselijke data waarmee je rekening houdt in je denken, bij het oplossen van problemen en het veranderen van gedrag. Een dokter, bijvoorbeeld, die in de spreekkamer niet alleen naar zijn computerscherm staart en dingen invoert, maar ook let op de lichaamstaal en de context van de patiënt, maakt gebruik van Warm Data.

In het vervolg van de ochtend komen na elkaar vier systeemtherapeuten op het podium, die elk in gesprek gaan met iemand uit een geheel andere discipline. De vier systeemtherapeuten trappen af met een ‘pitch’, waarin ze een bepaalde stelling innemen. Flip Jan van Oenen gaat in gesprek met Nina Polak, journalist bij De Correspondent, over de maakbaarheidsmythe en de rol van de journalistiek. Jan Olthof en Carlijn Welten bespreken hoe topsport behulpzaam kan zijn bij het nadenken over complexiteit.

Justine van Lawick stelt in haar pitch dat we denken en doen zijn gaan opsplitsen, waardoor allerlei verbindingen met de omgeving zijn verbroken. Zij wisselt van gedachten met Merlijn Twaalfhoven, kunstenaar en muzikant, over de schoonheid van muziek en de manier waarop muziek kan leiden tot interactie en verbinding. Het laatste duo bestaat uit Robert van Hennik en Evanne Nowak. Nowak brengt met termen als ‘landschapspijn’ de impact van klimaatverandering op ons psychologische leven in kaart. In de dialoog verkennen zij wat systeemtherapeuten hiermee moeten of kunnen doen.  

Alle deelnemers krijgen een eigen tasje met broodjes mee voor de lunch en begeven zich geheel coronaproof naar het dakterras van Gooiland.

’s Middags geeft Nora Bateson een korte uitleg over de Warm Data Labs. De online deelnemers worden iedere 10 à 15 minuten in een nieuw groepje ingedeeld. Ook de fysieke deelnemers wisselen van groepje. In enkele minuten wordt uitgewisseld wat essentieel is binnen bepaalde begrippen zoals gezondheid, cultuur, bewustzijn en hoop. Iedereen heeft zijn eigen interpretatie, zijn eigen kleur. De kunst is dat je weet welke filters je gebruikt in contact met anderen.  

Aan het slot van de dag komen de sprekers van de ochtend terug op het podium voor een korte nabeschouwing. Ze hopen dat de deelnemers, naast inspiratie te hebben opgedaan, ook geprikkeld zijn om op onderzoek uit te gaan. Deelnemers kunnen contact opnemen met de sprekers via nvrg@nvrg.nl.

Mirjam Hinfelaar, voorzitter NVRG, bedankt tot slot alle sprekers en de congrescommissie voor het organiseren van dit flexibele en energieke congres. Ze zet speciaal Freek Sarink en Ilse van Zon in de schijnwerpers, die de congrescommissie gaan verlaten. Ook Tjeerske van der Heide wordt in het zonnetje gezet. Zij heeft vanuit bureau NVRG met veel verve dit eerste hybride NVRG-Congres georganiseerd.

Het evaluatieformulier, dat alle deelnemers per mail hebben ontvangen, kan nog worden ingediend tot en met 17 oktober a.s. Feedback wordt gewaardeerd en gebruikt bij de organisatie van het volgende NVRG-Congres.

Enkele reacties van deelnemers:

‘Nora Bateson’s input about ‘warm data’ was very inspiring. I found it to be an important reminder of our roots in how we as systemic therapists can best approach our clients. Her ‘ecology of the conversation’ thinking in terms of relationships, connections, patterns, and context precisely describes the tools we have to our disposition for creating a context in which we can welcome our clients. As an international psychotherapist, working with clients from all over the world, I regularly experience how important it is to be aware that we all see and experience the world from different perspectives.’

‘Het eerste hybride congres voor ons allemaal, petje af voor de organisatie en uitdenken hoe dit vorm te geven. Online vond ik het een lange zit én interessant. De persoonlijke uitwisseling is dan een belangrijke afwisseling. Daar heb ik leuke ideeën opgedaan.’

‘Ondanks de omstandigheden zijn jullie erin geslaagd om er een interessante en boeiende dag van te maken. Dank jullie wel.’

‘Erg leuk de vorm in de ochtend, de pitch en de interviews en de koppeling met andere invalshoeken zoals sport, muziek etc. Zat veel vaart en afwisseling in het programma, met veel inhoud.’

‘Grote complimenten om in deze tijd een congres te organiseren waarin zowel live- als streamcontacten zijn! Als live aanwezige heb ik het contact met collega's erg gewaardeerd’.

‘Mooie samenwerking en synthese met andere vakgebieden. Erg inspirerend en smaakt naar meer’.

‘De presentatie van Nora Bateson vond ik geweldig. Inspirerend , boeiend. Zo ook de interviews , super goed bedacht om het zo te doen , want zo was het boeiend om online te volgen.‘

‘Een spetterend en inspirerend congres, zelfs online. Fijn om toch collega's te leren kennen en  ervaringen en ideeën te kunnen uitwisselen in de labs.’

‘Ik vond het een zeer onderhoudend en creatief bedacht thema en programma. Verrast over de mogelijkheden online en dat het ook nog allemaal werkte. Super. De verdieping had wat mij betreft wat meer gemogen.’

‘Complimenten voor het organiseren van dit technische hoogstandje!’