Expertisecentrum Transculturele Therapie werkt mee aan ontroerende dansvoorstelling

Afgelopen najaar had GGZ-instelling ETT de bijzondere kans om een samenwerkingsproject aan te gaan met Solid Ground Movement, een Amsterdamse hip-hop beweging die zich inzet voor culturele ontwikkeling en betrokkenheid onder jongeren. Tijdens deze samenwerking onderzochten de dansers hun verbondenheid met hun familienaam, een erfenis die vaak terugvoert naar de slavernijgeschiedenis.

dans 5 personen.JPGDansers van Solid Ground Movement


Met het project WIENAAMIK voerden zes dansers, onder begeleiding van een choreograaf, een dansvoorstelling uit waarin zij opzoek gingen naar wat het dragen van een slavennaam met je doet. Het doel van het project was om het publiek stil te laten staan bij de thema’s identiteit en erfgoed. Om dieper in te gaan op het verhaal van elke danser werden transculturele systeemtherapeuten van Expertisecentrum Transculturele Therapie (ETT) gevraagd om de groep te begeleiden in hun inspiratie voor het dansstuk.

rijtje mensen.JPG


De match tussen het project van Solid Ground en ETT bleek een krachtige te zijn. De kernwaarden van beide samenwerkingspartners raakten elkaar in het stimuleren van de herontdekking van culturele eigenkracht. De samenwerking bestond zowel uit een groepssessie met alle dansers ter kennismaking als ook 1-op-1 gesprekken met een transculturele systeemtherapeut. Dankzij de inzet van de systeemtherapeuten waarbij zij gebruik maakten van het krachtige instrument genogram, konden de dansers de weg openbreken naar de verbinding met hun persoonlijke en familieverleden.

Er deden zich bijzondere ontwikkelingen voor tijdens ieders zoektocht naar de geschiedenis die schuilgaat achter hun naam. Zo hebben twee dansers besloten een reis te gaan maken naar Suriname; een andere danser gaat zijn achternaam veranderen die dichter bij de identiteit van zijn familie ligt. Ook vertelde een danser dat de verbondenheid tussen haarzelf, haar voorouders en het uitvoeren van dans helder werd. Zij voelde zich immers nooit alleen tijdens het dansen, maar begrijpt nu beter waarom.

ETT mensenSysteemtherapeuten van ETT


Voor iedereen is er een grotere bewustwording ontstaan rondom de tot slaaf gemaakte voorouders die uiteindelijk geïntegreerd kon worden in de choreografie voor de dansvoorstelling. WIENAAMIK is hiermee uitgegroeid tot een levend bewijs dat de inzet van transculturele systeemtherapie een gedoofd vuur uit het verleden opnieuw kan aanwakkeren om intergenerationele elementen beter te begrijpen en in de huidige context te plaatsen.

Tijdens het proces zijn delen van de samenwerking opgenomen en verwerkt tot individuele korte documentaires per danser. Een ontroerende dansvoorstelling over het zichtbaar meedragen van een collectief trauma in de vorm van je achternaam.

Alle documentaires zijn via deze link te zien. De voorstelling ging in première op 6 december en was ook te zien tijdens het RIGHTABOUTNOW Festival op 7 december. 

In 2025 gaat dansgroep samen met therapeuten van het ETT op tournee door het hele land en enkele middelbare scholen.