Boekentip voor de directeur: 'Samen in Gezinstherapie' van Peter Rober
Elk kwartaal een systemisch boek lezen en daarover vertellen aan de leden van NVRG, dat is het voornemen van onze directeur Tessa van Iperen. Dat zij daar vooral zelf van leert, zal niemand verbazen. Het tweede boek van dit jaar is aangeraden door Suzan Jacobs en Marjon Heemskerk van Praktijk Gezin in Beweging (GiB) uit Cadier en Keer: 'Samen in gezinstherapie' van Peter Rober.
Samen in gezinstherapie
Dit boek van Peter Rober heb ik vrijwel in één ruk uit gelezen en ik heb ervan genoten! Het is prettig en warm geschreven met veel praktijkvoorbeelden en het laat de kwetsbaarheid van de verteller zien. Ik vind het een geweldige aanrader, dank je wel, Suzan en Marjon!
Peter Rober is hoogleraar aan de Katholieke Universiteit Leuven, en onder meer verantwoordelijk voor de postgraduaatopleiding Relatie- en Gezinstherapie. Hij beschrijft gezinstherapie als een dialoog tussen gezinsleden waarbij de therapeut de facilitator van de dialoog is. Hij ziet de dialoog als een rusteloos proces door de tijd heen, met constante spanning tussen dat wat gezegd wordt en dat wat niet gezegd wordt. Je krijgt het gevoel dat je de gezinnen echt leert kennen, in alle openheid en pijn, óók die van de therapeut.
Rober werkt met een protocol van zes stappen voor de eerste sessie van gezinstherapie. Met deze zes stappen bouwt hij vertrouwen op met het gezin voordat de tweede sessie plaatsvindt. Samen met collega’s heeft Peter Rober twee instrumenten ontwikkeld: het Dialogische Feedback Instrument (DFI) en de Dialoog Feedback Schaal (DFS). Beide instrumenten zijn trouwens gratis te downloaden via de website van Samen in Gezinstherapie.
Voetbaltrainer
Hij beschouwt de therapeut eerder als een voetbaltrainer dan als loodgieter. Hoe goed je ook bent als professional, je hebt nooit 100% controle over het resultaat, je wint niet alle wedstrijden. In tegenstelling tot de loodgieter die je centrale verwarming (hopelijk) wel 100% functionerend zal opleveren.
Ik realiseer me dat ik het boek anders lees dan 'de' systeemtherapeut, als die er al is. De casussen boeien me mateloos en ik krijg ook een beeld van de ontwikkelingen die in het werkveld geconstateerd worden. In dit boek vind je bijvoorbeeld meer informatie over de paradigmaverschuiving die heeft plaatsgevonden en nog steeds plaatsvindt; van de aanpak van het probleemgedrag of de problematische beleving, naar vertrouwen als criterium, op basis van de kracht die mensen zelf hebben om hun problemen het hoofd te bieden.
Geen protocollen
Met het advies van RVS (Blijk van Vertrouwen uit 2019) in mijn achterhoofd, en vooral middenin de plannen voor de beroepsstructuur psychologische zorg 2030, wordt met dit boek eens te meer duidelijk dat we af moeten van de protocollisering en het daardoor beperken van o.a. systeemtherapeuten en systeemtherapeutisch werkers. Dit vak is niet te vatten in een protocol! Peter Rober werkt met een protocol inderdaad, maar vooral als kennismaking met het gezin in de eerste afspraak.
Tussen de hoofdstukken vind je poëzie van een jongetje op een zolder; gedichtjes die je nog een keer wilt lezen na het laatste hoofdstuk.
Het volgende boek wordt het handboek Systeemtherapie, waar ik nu ruim de tijd voor kan maken aangezien het derde kwartaal nog niet is gestart. Ik heb er zin in!
Tessa van Iperen, directeur NVRG
Peter Rober, Samen in Gezinstherapie, uitgeverij Pelckmans Pro, tweede druk 2019. Eerste druk 2017.