Afwegingskader Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling
Op maandag 2 juli jl. heeft Minister Hugo de Jonge van VWS de afwegingskaders voor de verbeterde Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling in ontvangst genomen. Ook de NVRG heeft hieraan meegewerkt.
Verbeterde Meldcode huiselijk geweld
Beroepsgroepen die werken met de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling hebben hun afwegingskaders bij de Meldcode aangeboden aan minister De Jonge. Ook de NVRG heeft hieraan meegewerkt via het Cluster Pedagogen, psychologen, (psycho)therapeuten, sociaal werkers en jeugd- en gezinsprofessionals. Namens onze vereniging heeft Saskia Wijsbroek deelgenomen in de werkgroep.
De Meldcode bevat nu een afwegingskader toegespitst op de eigen beroepspraktijk, waarmee professionals kunnen afwegen of het noodzakelijk is een melding te doen bij Veilig Thuis. De vraag die bij deze afweging centraal staat is of er sprake is van acute of structurele onveiligheid (stap 4 en 5 van de Meldcode). Klik hier voor het Afwegingskader Meldcode.
Het doel van de verbeterde Meldcode is: slachtoffers beter en eerder in beeld te hebben, sneller te kunnen helpen en de veiligheid beter te kunnen monitoren over langere tijd. Minister De Jonge: “We moeten alles uit de kast halen om signalen van geweld en verwaarlozing eerder en beter in beeld te krijgen. Professionals hebben daar een cruciale rol in. De verbeterde meldcode gaat hen helpen om op tijd in actie te komen.”
Juist omdat de problematiek vaak jarenlang speelt, ontwikkelt Veilig Thuis daarvoor een ‘radarfunctie’. Dat betekent dat Veilig Thuis signalen van verschillende melders kan combineren en veiligheid over een langere periode en intensiever volgt. Daarom is het van belang dat vermoedens van ernstig huiselijk geweld en kindermishandeling altijd worden gemeld bij Veilig Thuis.
Werken met de verbeterde meldcode is vanaf 1 januari 2019 verplicht voor mensen die werken in de gezondheidszorg, onderwijs, kinderopvang, maatschappelijke ondersteuning, jeugdhulp en justitie. Tot
1 januari kunnen beroepskrachten ervaring opdoen met het werken met hun afwegingskader in de Meldcode en kunnen organisaties zich voorbereiden op de nieuwe werkwijze. Organisaties zijn verplicht de afwegingskaders toe te voegen aan hun Meldcode en de kennis over en het gebruik van de Meldcode te bevorderen. Een belangrijke rol is daarbij weggelegd voor de aandachtsfunctionaris.
Zie voor meer informatie over de Meldcode en de afwegingskaders van de beroepsgroepen de website van de rijksoverheid