Oproep: meld je aan voor de nieuwe werkgroep STW
De komende tijd gaat een nieuwe werkgroep STW aan de slag om verschillende vraagstukken rond de systeemtherapeutisch werker te onderzoeken. Dit staat in het beleidsplan voor de komende jaren, dat het bestuur tijdens de ledenvergadering van 9 april jl. presenteerde. Wil jij hieraan meedoen? Lees dan verder en meld je aan!
Borgen van kwaliteit en deskundigheid
In het beleidsplan 2025-2028 krijgen drie onderwerpen prioriteit:
- Het verstevigen van het verenigingshuis
- Het versterken van het systemisch gedachtegoed in NL
- Het borgen van kwaliteit en deskundigheid
Onderdeel van het laatste punt, het borgen van kwaliteit en deskundigheid, is het onder de loep nemen van de positie van de systeemtherapeutisch werker. De in 2023 in het leven geroepen werkgroep Vakmanschap heeft haar werkzaamheden afgerond met een verslag met verschillende vragen en adviezen. De belangrijkste gaan over de systeemtherapeutisch werkers. De werkgroep Vakmanschap heeft geadviseerd om de competenties van de beide registraties systeemtherapeut en systeemtherapeutisch werker tegen het licht te houden en waar nodig aan te passen. De door de werkgroep uitgezette STW-enquête laat zien dat de STW-opleiding erg positief wordt gewaardeerd en goed aansluit bij de beroepspraktijk. Wat de werkgroep zorgelijk vindt, is dat blijkt dat een groot deel van de systeemtherapeutisch werker geïsoleerd werkt. De werkgroep adviseert dit vraagstuk op te pakken in een nieuwe werkgroep STW.
Opdracht van de nieuwe werkgroep STW
De nieuwe werkgroep STW gaat de positie van de systeemtherapeutisch werker ten opzichte van de systeemtherapeut beter uitwerken. De vragen de werkgroep verschillende vraagstukken rondom de systeemtherapeutisch werker te onderzoeken. Zoals:
- Hoe verhouden systeemtherapeuten en systeemtherapeutisch werkers zich tot elkaar binnen organisaties en hoe hanteren werkgevers de verschillende registraties?
- Kunnen we de uitleg over het verschil tussen systeemtherapeut en systeemtherapeutisch werker en de desbetreffende competentieprofielen actualiseren en beter laten aansluiten op de huidige werkpraktijk van systeemtherapeutisch werkers?
- Hoe kunnen we stimuleren dat de systeemtherapeutisch werker werkt in een inbedding van een systemisch werkende organisatie (waardoor ze minder het gevoel hebben geïsoleerd te moeten werken)?
- Welke doorgroeimogelijkheden hebben systeemtherapeutisch werkers?
- Hoe kunnen we contact en uitwisseling tussen systeemtherapeutisch werkers onderling bevorderen?
Samenstelling, tijdpad en tijdsinvestering van de werkgroep
De werkgroep zal bestaan uit ca. 6 – max. 9 leden, van wie minimaal de helft systeemtherapeutisch werkers. De coördinatie van de werkzaamheden (voorbereiding, verslaglegging en opvolging van de bijeenkomsten) ligt bij het bureau van de NVRG. Jij kunt je dus puur bezighouden met de inhoud. Naar verwachting komt de werkgroep ca. zes keer bij elkaar, voornamelijk online en soms ook fysiek indien mogelijk. Bij de start is er een overdracht vanuit de werkgroep Vakmanschap over de belangrijkste bevindingen en aandachtspunten. Het is de bedoeling dat de werkgroep STW eind 2025 met een advies komt. De uitkomsten worden meegenomen in de ALV van 2026.
Werkgroepleden ontvangen een vergoeding conform het document ‘Actieve ledenvergoeding NVRG’. Je vindt dit document op het besloten gedeelte van de website.
Oproep
Ben jij systeemtherapeutisch werker en wil je een bijdrage leveren aan de kwaliteit en deskundigheid van de STW’er? Of ben je systeemtherapeut, werk je samen met een of meer systeemtherapeutisch werkers en heb je ideeën over het verhelderen van de beide posities? Neem dan bij voorkeur vóór 13 mei a.s. contact op met het bureau van de NVRG.
Verder lezen?
Het verslag van de STW-enquête vind je door in te loggen op ‘Mijn NVRG’, ga naar verenigingsinformatie en dan ‘ALV’. Daar vind je ook het beleidsplan 2025-2028.