De training
Problemen in een nieuw samengesteld gezin kunnen ervaren worden als een onontwarbare kluwen van relaties en emoties. In een nieuw samengesteld gezin zijn de relaties (intern en extern) vele malen ingewikkelder dan in een kerngezin. Conflicten gaan over de worsteling met dubieuze posities in het gezin en met alle onduidelijkheden die deze gezinsvorm met zich meebrengt. Docenten Lieve Cottyn en Ilse Janssen plaatsen deze worstelingen in een breder kader en reiken taal en ruimte aan voor de eigenheid en identiteit van deze gezinsvorm. Hun visie helpt de hulpverlener/therapeut zich breed te positioneren en zich veelzijdig te kunnen inleven in zowel binnenstaanders als buitenstaanders.
De gewone en vertrouwde methoden voor gezinsproblematiek schieten vaak tekort om de complexe dynamiek in een nieuw samengesteld gezin te kunnen bevatten. In deze training worden nieuwe perspectieven aangereikt om vastgelopen en rigide processen en patronen terug in beweging te brengen. Vasthouden aan oude regels en gewoonten geeft steeds meer van hetzelfde. De invloed van grotere systemen met een ballast aan tradities, taboes, dogma’s en leerstellingen belemmert een verandering in denken en handelen.
Het is de taak van de therapeut of hulpverlener om nieuwe regels van buitenaf in te brengen in het systeem waardoor emoties en relaties kunnen veranderen. Deelnemers worden uitgenodigd om kritisch te reflecteren op dominante discoursen over gezin en hoe deze ons voelen, denken en handelen beïnvloeden. Ze worden uitgenodigd te reflecteren op eigen ervaringen in hun professionele praktijk en zo hun praktijk te verrijken. Er worden ook concrete handvatten aangereikt voor de hulpverlening aan deze gezinnen.
Een greep uit de programma-onderdelen
- Werken met een breed vizier en het gezin situeren in een brede context.
- Installeren van een kwaliteitsvolle werkrelatie
- Een hulpverlenersattitude die veelzijdige inleving en betrokkenheid toelaat
- Triadische positionering en triadisch interveniëren.
Docenten
Lieve Cottyn - klinisch psycholoog en systeemtherapeutisch psychotherapeut
Ilse Janssen - klinisch psycholoog en systeemtherapeutisch psychotherapeut
Beide docenten zijn werkzaam bij de Interactie-Academie in Antwerpen.
Doelgroep
Therapeuten werkzaam in de Jeugdhulpverlening, GGZ instellingen voor jeugd- en volwassenzorg en therapeuten met een eigen praktijk.
Accreditatie
NVRG - 11 punten
NIP/NVO herregistratie - 13 punten
NIP/NVO behandeling 5,5 punten
NIP/NVO diagnostiek 1 punt
Door NIP/NVO geaccrediteerde scholing mag ook door jeugdzorgwerkers (SKJ) worden opgevoerd in hun dossier.
Datum
30 en 31 oktober 2018
Locatie
Zaalverhuur7
Boothstraat 7, 3512 BT in Utrecht
Kosten
€ 410,- (incl. 6% btw)