VOL: 22 maart 2021 Online studiedag voor supervisoren: Etnische Diversiteit

Etnische Diversiteit, ongemakkelijke conversaties in supervisie en therapie.

diversiteit tekening 1

Discriminatie en racisme op basis van ras of etniciteit zijn ongemakkelijke onderwerpen. Taboes die steeds minder taboe zijn. Het zijn thema’s waar je als therapeut en supervisor mee te maken krijgt. In je spreekkamer en in supervisie maar vooral omdat in onze mondiale samenleving bewegingen als #BlackLivesMatter letterlijk viraal gaan.

Tijdens deze interactieve en ervaringsgerichte studiedag gaan we in gesprek over hoe je als supervisor (en therapeut) omgaat met thema’s rondom diversiteit.

Door de wereldwijde aandacht kun je niet meer ‘niet weten dat racisme bestaat’ of ‘er geen mening over hebben’. Dat kan ongemakkelijk zijn, maar je kunt het ook als uitnodiging zien om in dialoog te gaan en blijven. Hoe reageer jij als dit thema op tafel komt? Wat doet het met je?

Hoe kunnen we elkaar vinden in een veilige context en door respectvol te communiceren over ‘ongemak’ heen helpen? Hoe creëer je een veilige context wanneer er sprake is van verschillende achtergronden? Hoe bespreek je die verschillen? Kun je je losmaken van je persoonlijke mening, waarden en normen en het gesprek beginnen vanuit het startpunt nieuwsgierigheid? Hoe houd je het doel van het gesprek voor ogen bij onderwerpen die zo beladen kunnen zijn?

Over deze en andere vragen gaan we graag met je in gesprek op 22 maart!

Docenten

Ramón Karamat Ali heeft een Nederlands-Surinaamse achtergrond en werkt als psycholoog, relatie- en gezinstherapeut en als NVRG-geregistreerd opleider, supervisor, leersupervisor en leertherapeut. Hij heeft zijn basisopleiding in Nederland gevolgd en de rest in Engeland, waar hij al meer dan 20 jaar werkzaam is. In 2013 promoveerde Ramón op hechtingsdynamieken en driehoeken in gezinnen met een adolescent die aan zelfverwonding doet. Hij houdt zich bezig met verschillende thema’s zoals traumaproblematiek, hechtingsproblematiek in gezinnen en koppels, en therapie & diversiteit. Ramón geeft opleidingen en trainingen in Engeland, Nederland en Zuid-Afrika.

Tonny van der Steen werd in Suriname geboren uit een bicultureel huwelijk en was 18 jaar toen ze naar Nederland kwam. Ze heeft haar opleiding in Nederland gevolgd en werkt als systeemtherapeut bij GGz Breburg, voor het Centrum Angst- en Stemmingsstoornissen, Team PSS en voor de Bipolaire Poli. Tonny is supervisor, leersupervisor en leertherapeut bij de NVRG. Haar affiniteit ligt bij gemarginaliseerde mensen in probleemsituaties. Ze heeft ervaring in het werken met complex-getraumatiseerde mensen en werkt vanuit een hechtingsperspectief, met aandacht voor betekenisgeving vanuit de bredere context door de tijd en de generaties heen, met speciale aandacht voor diversiteitsfactoren.

Ramón en Tonny zijn beiden als hoofdopleiders van de supervisorenopleiding verbonden aan het Centrum voor Transculturele Trainingen en Onderwijs (CTTO) in Amsterdam.

Programma

  9.30 – 10.00              Inloop

10.00 – 12.30              Welkom, introductie docenten, kader van de dag, ervaringsoefeningen, theoretisch kader

12.30 – 13.15              Pauze

13.15 – 15.15              Film, casusbesprekingen in groepjes, nabespreking

15.15 – 15.45              Feedback op de middag

 

Doelgroep

Supervisoren. De studiedag staat ook open voor supervisoren in opleiding.

Accreditatie: NVRG: 5 accreditatiepunten

Kosten:  NVRG-leden € 130,- (incl. btw), overige deelnemers € 160,- (incl. btw)

Datum en tijdstip:
2021-03-22T10:00:00 2021-03-22T16:45:00
Locatie:
Online
Adres:


Aanmeldperiode:
2021-01-08T12:00:00 2021-03-18T23:00:00