9 juni 2023 Symposium voor systeemtherapeutisch werkers en systemisch counselors

Over de kracht van systeemtherapeutisch werk.

Locatie: Sacramentskerk en Gemeenschapshuis Zandberg Breda

Ben je systeemtherapeutisch werker of systemisch counselor en op zoek naar een inspirerende dag waarop jouw vak centraal staat? Goed nieuws!

NVRG 2021 HR EXTRA 4 Annemarie Gorissen V2

 

Symposium voor systeemtherapeutisch werkers en systemisch counselors

De enthousiaste keynote sprekers Flip Jan van Oenen, Robert van Hennik, en Sabine Vermeire onderstrepen respectievelijk de waarde van het vak van STW’er, bieden handvatten voor het navigeren in het complexe werkveld van de STW’er en nemen je mee naar het dagdagelijkse werk van systemisch counselors en STW’ers in Vlaanderen en Nederland. In de middagpauze is er volop ruimte je collega’s uit verschillende sectoren te ontmoeten en initiatieven uit te wisselen.

‘s Middags nemen systeemtherapeutisch werkers en systemisch counselors je in diverse workshops mee in de vele mogelijkheden en ontwikkelingen die het vak van STW’er kent.

Als deze dag je aanspreekt, schrijf je in en zegt het voort!

We ontmoeten je graag!

Met vriendelijke groet, de voorbereidingsgoep:

Wilco Kroon, Karin van Dijk, Linda Bentvelzen, Ilse Huisman, Bas van der Meulen, Marjolijn Stomps, Marieke Klein Haarhuis, Karina Fatehmahomed, Anita Waanders

 

Vraag je uiterlijk 31 mei 2023 het NVRG-lidmaatschap aan, dan ontvang je 50% korting op je lidmaatschap in 2023. 

Werkwijze: meld je aan als externe deelnemer, vraag daarna het lidmaatschap aan onderaan deze pagina en stuur een mail aan nvrg@nvrg.nl dat je je hebt aangemeld voor het symposium. Je krijgt dan 50% korting op het lidmaatschap. 

Datum en tijdstip:
2023-06-09T09:00:00 2023-06-09T17:30:00
Locatie:
Gemeenschapshuis Zandberg
Adres:
Zandberglaan 54/BIS
4818 GL Breda
Aanmeldperiode:
Aanmelden kan via deze button

 

 

PROGRAMMA

9.45 – 10.00 Opening door dagvoorzitters Wilco Kroon en Karina Fatehmahomed en Dieuwke Speksnijder bestuurslid NVRG

10.00 – 10.45 Lezing Flip Jan van Oenen

10.45 – 11.30 Lezing door Robert van Hennik

11.30 – 11.45 Pauze

11.45 – 12.30 Lezing door Sabine Vermeire

12.30 – 13.30 Pauze

13.30 – 14.45 Workshop 1

14.45 – 15.15 Pauze

15.15 – 16.30 workshop 2

16.30 – 17.00 Verrassende afsluiting

17.00 – 17.45 Borrel

Workshop 1: Obstakels en andere moeilijkheden op de onderzoekstafel

Sabine Vermeire & Jorinde Dewaelheyns
Deze workshop gaat over waardevolle narratieve ingangen in het systemisch werken met gezinnen en hun netwerken. Gezinnen, gezinsleden én de vele betrokken netwerken raken vaak verstrikt in een kluwen van moeilijkheden en eensporige verhalen omtrent de problemen in en rond hun gezin. Lastige emoties en gedrag, conflicten, een diagnose, opvoedingsproblemen of andere zorgen maken dat gezinnen onder het vergrootglas komen te liggen. Velen kijken mee en hebben een idee van wat er moet gebeuren. De zoektocht naar uitwegen raakt verengd of mondt uit in waarheidsgevechten.

Wat ga je leren/ervaren?
Tijdens de workshop nodigen we je uit om op speelse, creatieve wijzen de problemen in een gezin(snetwerk) breedsporig te onderzoeken en in een web van beïnvloedingen en contexten te begrijpen. Al spelend en pratend maken we de vele benadelings- maar ook inzetsverhalen zichtbaar. Gezinnen ontdekken nieuwe wegen om verder te gaan en ervaren onderweg dat ze er nog van betekenis zijn. Samen weven we stap voor stap veerkrachtverhalen. Zo leer je een speelse en creatieve samenwerkingsrelatie met gezinnen, de verschillende gezinsleden en hun netwerken in de steigers zetten.

Workshop 2: STW en PMT, communicatie binnen het gezin.

Marjolijn Stomps (STW-er) & Lieve de Kinderen (PMT-er)
Ik hoor je wel, maar ik luister niet! Een workshop over psychomotorische therapie en systemisch werken, waarbij je op een ervaringsgerichte wijze leert het gezin in beweging te krijgen.

Wat ga je leren/ervaren?
Je leert en ervaart hoe je de aandacht ‘naar binnen’ krijgt, zodat cliënten leren voelen. Hoe kun je met systemisch werken en PMT een gezin in beweging krijgen door het gezin samen te laten werken? Je leert hoe en welke lichaamsgerichte oefeningen je kunt doen met gezinnen in verschillende vormen, waarbij de deelnemers leren luisteren naar wat ervan binnen leeft en ervaren wat het betekent om los te laten.

Workshop 3: De kracht van systemisch werken binnen de forensische zorg.

Marieke Klein Haarhuis
Hoe vind je je weg binnen de gesloten jeugdzorg/forensische zorg? Wat is de geschiedenis van systemisch werken binnen de forensische zorg, welke veranderingen vinden er plaats en hoe ziet de toekomst eruit? Hoe ziet systemisch werken eruit binnen gesloten kaders en waar liggen de mogelijkheden?

Wat ga je leren/ervaren?
STW’ers ervaren en denken na over de meerwaarde van de systemische zorg binnen een gesloten context, waar de kinderen tijdelijk buiten het gezin wonen. Ook leer je welke invloed psychiatrische problematiek heeft op het systeem en welke hulpbronnen je hierbij kunt inzetten.

Workshop 4: “Je systeem in de ruimte”

Linda Bentvelzen
In deze workshop maak je kennis met opstelling en sculpting technieken. We gaan aan de slag met verschillende technieken om je als professional te laten ervaren wat het is om een opstelling in de ruimte te doen. Hoe verhoud je je tot anderen? Wat denkt daarbij je hoofd en wat geeft je gevoel je hierbij in? Hoe reageert jouw lichaam hierop? Wat gebeurt er met je als we met verschillende posities gaan spelen? Welke betekenis wordt hieraan gegeven en wat vertelt dit jou als mens en als professional?

Wat ga je leren/ervaren?
Je leert te werken met opstellingen in de ruimte. Je ervaart wat je lichaam je vertelt en leert te voelen wat verschillende posities met je doen. Je ervaart hoe jouw eigen familie dynamiek meedoet in het werk met andere families.

Workshop 5: Inzet van paarden bij systemische ervaringsgerichte behandel en begeleidingstrajecten.

Marleen van Strien, Eva Simmelink en Karin van Dijk
De deelnemers krijgen uitleg over deze manier van werken, en voorbeelden uit de eigen praktijk van de workshopgevers. Ze laten je beeldmateriaal zien van sessies en doen ervaringsgerichte oefeningen.

Wat ga je leren/ervaren?
Wij willen collega’s inspireren en aanmoedigen om creativiteit en ervaringsgerichte oefeningen te integreren in de systemische behandeling. Je ervaart hoe vastgelopen processen weer op gang kunnen worden geholpen door ervaringsgerichte werkvormen in te zetten.

Workshop 6: De flexibiliteit van geweldloos verzet/verbindend gezag.

Bas van der Meulen & Jeroen Wierstra
De illusie van controle: Geweldloos verzet is een strategie om conflicten in gezinnen op te lossen zonder gebruik te maken van fysieke of verbale agressie. Het is gebaseerd op de principes van geweldloosheid en het vermijden van escalatie. In plaats daarvan wordt er gezocht naar een constructieve manier om de communicatie te verbeteren en de relaties te herstellen.

Een belangrijk aspect van verbindend gezag en geweldloos verzet is de aandacht die ouders besteden aan hun eigen houding en gedrag. Ouders worden aangemoedigd om bewust te zijn van hoe ze zich voelen en hoe ze reageren op stressvolle situaties. Ze leren om zich te concentreren op hun eigen emoties en gedachten en om te voorkomen dat ze zich laten meeslepen door de emoties van hun kinderen.

Wat ga je leren/ervaren?
In deze workshop zullen we na een hele korte introductie over de principes van Geweldloos verzet met behulp van enkele oefeningen zelf gaan ervaren dat het een illusie is om te veronderstellen dat we gedrag van een ander kunnen controleren en dat gezag uitoefenen begint bij het veranderen van gedrag bij onszelf.

Praktische informatie:

Datum: Vrijdag 9 juni 2023. 9.30 - 17.30 uur

Accreditatie:

NVRG: 6 PE-punten.
SKJ: 6 PE-punten.

Doelgroep:

Systeemtherapeutisch werkers en systemisch counselors.
Ben je systeemtherapeut en wil je graag deze dag bijwonen? Systeemtherapeuten zijn ook welkom zich aan te melden. 

Kosten (incl.btw)

 • Leden NVRG en leden BVRGS € 185,-
 • Niet leden € 225,-
 • KORTING: vraag je uiterlijk 31 mei 2023 het NVRG-lidmaatschap aan, dan ontvang je 50% korting op het lidmaatschap in 2023. Werkwijze: meld je aan als externe deelnemer voor het STW-symposium. Doe de aanvraag lidmaatschap bij de NVRG en mail naar ledenadm@nvrg.nl dat je in aanmerking komt voor korting op het lidmaatschap i.v.m. je aanmelding voor het STW-symposium.

Kosten Lidmaatschap 3 kwartalen: 01-04-2023 – 31-12-2023:

  • LID STW 71,58 (i.p.v. € 143,17)
  • LIO STW 55,13 (i.p.v. € 110,27)

Kosten Lidmaatschap half jaar: 01-06-2023 – 31-12-2023:

  • LID STW 47,72 (i.p.v. € 95,45)
  • LIO STW 36,76 (i.p.v. € 73,51)
Aanmelden kan via deze button