7 februari 2024: Studiemiddag Relatie- en Scheidingsproblematiek en onderzoek
De wetenschapsadviescommissie (WAC) van de NVRG organiseert, in samenwerking met de Werkplaats Sociaal Domein Jeugd Zwolle, op 7 februari 2024 een studiemiddag over 'samen leren in het omgaan met relatie- en scheidingsproblematiek in onderzoek en praktijk'.
In de Werkplaats Sociaal Domein Zwolle (WSD) ontmoeten professionals, bewoners, beleidsmakers, onderzoekers, docenten en studenten elkaar rond vraagstukken uit de beroepspraktijk. De coördinatie van de Werkplaats wordt vormgegeven door het Centrum voor Samenlevingsvraagstukken, een van de drie lectoraten van Hogeschool Viaa in Zwolle.
Inhoud
Tijdens deze studiedag wordt naar aanleiding van eigen casuïstiek ingegaan op de uitkomsten van het kwalitatief onderzoek wat gedaan is naar de werkwijze van het Relatie- en Scheidingsteam Zwolle. Er zal kort informatie worden gegeven over het onderzoek en de onderzoeksuitkomsten. In het bijzonder staan we stil bij de ontwikkelde Systemische Zwolse Vragenlijst en de bijbehorende toelichting voor het systemisch werken met scheidingsproblematiek. In het tweede deel van de bijeenkomst gaan we in op het praktisch inzetten van de lijst in de eigen casuïstiek en inventariseren we wat dit oplevert of kan opleveren voor het werken met scheidingsproblematiek.
De studiedag is interessant voor eenieder meer wil weten over de uitkomsten van een project over scheidingsproblematiek en de opbrengsten voor de praktijk. Dit project is opgezet naar aanleiding van een onderzoek naar de werkwijze van het Relatie- en Scheidingsteam van de gemeente Zwolle (RSTZ), ingebed in een interprofessionele leergemeenschap en de ontwikkeling van een triage-instrument, de Systemische Zwolse Vragenlijst. Uit de resultaten van dit onderzoek blijkt dat RSTZ het lukt om conflicten minder hoog op te laten lopen. Dit geeft in het algemeen hoop dat een andere benadering langdurige conflicten en complexe scheidingen kan verminderen.
Aan de orde komen de volgende onderwerpen:
- Kwalitatief participatief actieonderzoek en ontwikkelonderzoek naar de nieuwe aanpak van het RSTZ;
- Het samen ontwikkelen van de Systemische Zwolse Vragenlijst en bijbehorende toelichting;
- Het benutten van de Systemische Zwolse Vragenlijst en bijbehorende toelichting;
- Het samen vormen van een leergemeenschap rondom relaties en scheiding: leergemeenschap ‘Gezonde relaties, beter voor Zwolle’.
Specifiek aandacht voor de uitgangspunten van de Systemische Zwolse Vragenlijst:
- Visie op scheiding vanuit transitie met uitdagingen, doorontwikkeling naar nieuwe leefsituatie;
- Biopsychosociaal model en een focus op relaties en contexten (en verbinding met PSO van Vanessa Maes/Lieve Cottyn);
- Welke vaardigheden heeft de cliënt nodig om door de transitie van scheiding heen te komen?
Aan het eind van de studiemiddag heeft de deelnemer een goed inzicht in de mogelijkheden van kwalitatief onderzoek naar de werkzame factoren van het Relatie- en Scheidingsteam Zwolle en de mogelijkheden van de ontwikkelde Systemische Zwolse Vragenlijst. Je krijgt inzicht in hoe gemeenten, hogeschool en hulpverleners interprofessioneel kunnen samenwerken om conflicten minder hoog te laten oplopen, met als uiteindelijke doel om het aantal langdurige conflicten en complexe echtscheidingen te verminderen.
Doelgroep
De studiemiddag is bedoeld voor systeemtherapeuten, systeemtherapeutisch werkers en hulpverleners in de jeugdzorg die werken met scheidingsproblematiek. Ook medewerkers van gemeenten die werken op het gebied van echtscheidingen en jeugdzorg zijn van harte welkom.
De beproefde formule van de studiemiddagen van de WAC wordt weer ingezet: interactie tussen onderzoeker, manager van een relatie- en scheidingsteam van een gemeente en de deelnemers om met elkaar de uitkomsten van onderzoek te implementeren in de praktijk.
Bijzonderheden: Als voorbereiding wordt gevraagd een casus mee te nemen. Deelnemers worden hierover nog nader geïnformeerd.
Programma
15:30 uur: Inloop met koffie/thee
16:00 uur: Start
Korte inventarisatie van de verschillende methoden bij scheidingsproblematiek die worden ingezet bij de deelnemers en hun casuïstiek
Informatie over Kwalitatief onderzoek naar de werkwijze van het Relatie- en Scheidingsteam Zwolle: de werkzame factoren
Informatie over de ontwikkeling van de Systemische Zwolse Vragenlijst en bijbehorende toelichting
17:30 – 18:15 uur: Pauze met broodjes en soep
18:15 uur: interactieve werkvorm
Het inzetten van aspecten van de werkwijze van het Relatie- en Scheidingsteam Zwolle en de Systemische Zwolse Vragenlijst in de eigen casuïstiek.
19:45 – 20:00 uur: Evaluatie en Afsluiting
Wat is een bevonden meerwaarde van de werkwijze en vragenlijst?
Sprekers
Els Bos-de Groot
Els is systeemtherapeut, onderzoeker en programmaleider Jeugd bij de Werkplaats Sociaal Domein, centrum voor Samenlevingsvraagstukken van hogeschool Viaa in Zwolle.
Geraldine IJzerman
Geraldine is systeemtherapeut en teammanager Sociaal wijkteam, projectleider Relatie- en Scheidingsteam Zwolle, Proeftuin samenspel in de wijk en teammanager leerplicht/RMC in Zwolle.
Praktische informatie
Accreditatie
NVRG: 3 PE-punten
SKJ: 3 PE-punten.
Kosten
Vanwege een bijdrage van Werkplaats Sociaal Domein Zwolle betaal je alleen organisatie- en accreditatiekosten.
Leden: € 25, externen € 35 inclusief maaltijd met soep.
Datum en tijdstip:
2024-02-07T15:30:00
2024-02-07T20:00:00
Locatie:
Pastorie van de Lutherse kerk
Adres:
Koestraat 4
8011 NK
Zwolle
Aanmeldperiode: