19 november 2024: TTC-gevers leren van TTC-gevers: een studie dag vóór en dóór TTC-gevers

Behoefte aan inspiratie? Nieuwe ideeën en methodieken voor je TTC? Altijd al benieuwd geweest naar wat je collega TTC-gever nou doet of juist laat in die TTC? Zin in didactische input? Kom dan op 19 november naar de studiedag voor TTC-gevers van de NVRG. Enkele ervaren collega’s én een didactische inspirator van één van die collega’s geven je een inkijkje in wat zij hebben ervaren dat werkt in hun TTC.

 

 

Learning-and-development-manager-1024x683-2

 

PROGRAMMA

Dagvoorzitter: Jeroen Bakker

09.15-09.45: inloop en registratie

09.45-10.30 Inleiding door Edith Peeters: Didactiek voor TTC-gevers

Edith is naast ervaren docente en didactisch inspirator van haar man (tevens een van de workshopgevers), werkzaam als opleidersmanager bij de lerarenopleiding, bachelor en master, van de Hogeschool Utrecht.

Ervaringsgericht werken en het praktisch nuttig maken van theorie vraagt van opleiders meer dan je in eerste instantie zou denken. Theoretische kennis en praktijkervaring van de opleider zijn niet toereikend om tot prakijkrelevant opleiden te komen. Doorslaggevend is de verbinding tussen beide, waarbij de opleider aansluit bij de ‘concerns’ van de cursist. Hoe kun je als opleider uitgaan van de ervaring van cursisten en hierop inspelen om leren te bevorderen? Welke didactiek ligt hieraan ten grondslag? Deze lezing geeft een eerste inkijk in de wereld van didactiek & opleiden. Het geeft een aanzet om als opleider idee te krijgen hoe in jouw opleiding een volgende stap gemaakt kan worden.

10.30-11.30 Workshop 1: Dianne Nijhof en Veronique Limpens: Over rollenspel met Karin de Galan als inspirator.

The power of role-playing

“Vertel me iets en ik zal het vergeten, toon me iets en ik zal het me herinneren, laat me iets doen en ik zal het begrijpen”

 Als systeemopleiders worden we uitgedaagd systeemtherapeuten in opleiding - binnen de trias theorie, vaardigheden en attitude - veel te leren. Als het gaat om vaardigheden leren is het rollenspel een zeer krachtig middel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de leercyclus van Kolb. In de praktijk is het opzetten van een goed rollenspel geen sinecure. Bij opleidelingen wordt leren al snel geassocieerd met presteren en dan loopt de spanning op…. Ook ligt de drempel vaak hoog om onszelf als rolmodel in te zetten.

In deze workshop willen we jullie ervaring laten opdoen met diverse vormen van rollenspel die je rondom eenzelfde thematiek kunt inzetten. Doel is om je arsenaal aan soorten rollenspelen te vergroten en tevens als opleider/supervisor de drempel te verlagen, te durven experimenteren… kortom te durven spelen.  Immers spel genereert fantasie, plezier, creativiteit, originaliteit en nieuwe ervaringen. Men kan improviseren, overdrijven, spel stopzetten, terugspoelen, van rol wisselen en napraten. Hoe kunnen we in opleidingssituaties - en ook in therapieën - de drempel om een rol te spelen verlagen en spelers aanmoedigen om vrijelijk te experimenteren met nieuw gedrag?

11.30-11.45: Ochtendpauze

11.45-12.45 Workshop 2: Erik van de Kraats en Karin van Dijk: Over de attitude van de TTC-gever.

Opleiden op een manier die past bij jouw visie op systeemtherapie. Moeilijker dan het lijkt.

 

12.45-13.30: Lunch

 

13.30-14.30 Workshop 3: Christien de Jong en Albert Neeleman: Over de Handwijzer: een eenvoudig model waarin de systeemtherapeutische competenties zijn vervat.

Wij hebben een complex vak. Zowel ervaren als onervaren collega’s zullen dat beamen. Systemische therapie bestaat uit een mozaïek van perspectieven, ieder met eigen concepten, verandertheorie en interventies. Het valt niet mee voor systeemtherapeuten in opleiding om zich die eigen te maken. In deze workshop gaan we spelen met de Handwijzer. In dit handzame hulpmiddel zijn de kenmerkende domeinen van de systeemtherapie, zoals beschreven in de NVRG-competenties, vervat in de vijf vingers, de handpalm en de pols.  We hebben het ontwikkeld in onze Opleiding tot Supervisor Systeemtherapie om de kerncompetenties van systemische therapie in het onderwijs en de supervisie over te dragen. In deze workshop onderzoeken we met jullie hoe de Handwijzer daarbij kan helpen.

14.30-14.45: Middagpauze

14.45-15.45 Workshop 4: Saskia van Deursen en Flip Jan van Oenen: Over spelend leren.

Zowel in de spreekkamer als in het leslokaal is het vermogen om onbevangen in het hier-en-nu te reageren, om te spelen, van belang voor een geïnspireerd samenwerkingsproces. Als therapeut en als docent kunnen we wat dat betreft veel leren van kinderen. Een workshop over improvisatie, het ‘Wauw! gevoel’ en ‘perspectivistische lenigheid’.

15.45-16.15 Wat betekent deze dag voor mij als TTC-gever?

16.15-16.30 Afsluiting

16.30-17.00: Drankje

Accreditatie

NVRG: 6 accreditatiepunten

Wanneer

Dinsdag 19 november 2024, The Colour Kitchen, Pr. Christinalaan 1, Utrecht
Tijd: 09.45 - 16.30 uur. Inloop vanaf 9.15 uur

Kosten

NVRG-leden € 225

 

 

Datum en tijdstip:
2024-11-19T00:00:00 2024-11-19T00:00:00
Locatie:
Utrecht (locatie volgt binnenkort)
Adres:


Aanmeldperiode:
Aanmelden