17 oktober 2024: Webinar Systemische perspectieven op jeugdcriminaliteit: wat werkt wel en wat juist niet?

Soms moet er iets gebeuren voordat er iets gebeurt. Na een succesvolle reeks webinars in 2023 onder deze kapstok, organiseert de sectie Forensische Systeemtherapie opnieuw een webinar, op donderdagavond 17 oktober 2024. Ditmaal met het thema: Systemische perspectieven op jeugdcriminaliteit. Wat werkt wel en wat juist niet? We nodigen je uit deel te nemen aan een avond vol inzichten! 

Explosief materiaal

 

Het aantal ernstige gewelds- en vermogensdelicten in Nederland is nog steeds fors en er zijn nog altijd veel jongeren met ernstige gedragsproblemen. Meer kennis en betere forensische zorg zijn nodig voor de veiligheid van de samenleving en om een positieve ontwikkeling van jongeren te bevorderen. Dit helpt eveneens bij het beperken van slachtoffers en de financiële kosten op de lange termijn. Forensische orthopedagogiek houdt zich bezig met gedragsproblemen bij jeugdigen en jongvolwassen en mensen met een licht verstandelijke beperking. Het gaat bijvoorbeeld over agressief gedrag, seksueel grensoverschrijdend gedrag, allerlei vormen van jeugdcriminaliteit zoals mes-incidenten, het plaatsen van explosieven en drugs uit containers halen, probleemgezinnen, en ingrijpen bij ernstige problemen vanuit een civiel- of strafrechtelijk kader.

Deze online studieavond biedt een combinatie van wetenschappelijke kennis, praktijkervaring en expertise. Via een interactieve sessie delen we inzichten in de complexiteit van jeugdcriminaliteit, inclusief de uitdagingen en behandelmogelijkheden. Aan bod komt wat de huidige stand van zaken is met betrekking tot jeugdcriminaliteit en welke behandelmogelijkheden er zijn vanuit de systemische benadering. Wat zijn bewezen effectieve interventies en wat werkt juist niet? Hoe ziet een bewezen effectieve behandeling er in de praktijk ( MDFT ) uit en wat vinden cliënten daarvan? 

Sprekers tijdens deze bijeenkomst zijn Larissa Hoogsteder, directeur behandelzaken de Waag (jeugd en volwassenen) en bijzonder hoogleraar forensische orthopedagogische diagnostiek en behandeling en Kees Mos, Internationaal trainer MDFT, klinisch psycholoog en werkzaam als behandelaar voor jong volwassenen met een PIJ maatregel (jeugd TBS). Een ervaringsdeskundige deelt persoonlijke ervaringen met betrekking tot herstel en preventie. ook zijn moeder komt aan het woord. Zij willen graag hun verhaal delen met ons, om op die manier zoveel mogelijk andere jongeren te bereiken.  

Tijdens deze avond verken je de wereld van het forensische werkveld zowel vanuit de wetenschap als de praktijk. Je krijgt inzicht in jeugdcriminaliteit en behandelmogelijkheden vanuit de systemische invalshoek. Je leert welke interventies effectief zijn en welke niet. Het gaat daarbij om interventies gericht op de gezinnen waarbij waar nodig ook individuele interventies noodzakelijk zijn. 

Deze studieavond is een kans om te leren, discussiëren en netwerken. Aan het eind van de avond heb je een inkijk gehad in jeugdcriminaliteit en systemische behandelmogelijkheden.

Doelgroep

(Forensische) systeemtherapeuten en systeemtherapeutisch werkers, medewerkers jeugdbescherming en jeugdreclassering en hulpverleners van wijkteams.

 

Programma

19:45-20:00 uur Inloop
20:00 - 20:10 uur Introductie
20:10 - 20:30 uur Larissa Hoogsteder, bijzonder hoogleraar forensische orthopedagogiek en Hoofd behandel zaken Waag over de laatste stand van zaken uit de wetenschap. Wat weten we over werkzame programma’s / elementen in de systemische aanpak van jeugdcriminaliteit
20:30 - 20:50 uur Kees Mos, MDFT trainer en klinische psycholoog. Kees geeft uitleg over de praktische toepasbaarheid van bewezen effectieve behandelmodellen.  
20:50 - 21:10 uur Een ervaringsdeskundige deelt persoonlijke ervaringen, samen met zijn moeder. 
21:10 – 21:20 uur Vragenronde
21:20 – 21:45 uur In groepen uiteen voor een casusbespreking. Aan de hand van een concrete casus pas je het geleerde direct toe in je praktisch handelen. 
21:45 – 22:00 uur Plenaire terugkoppeling en afronding

Personalia

Larissa Hoogsteder is directeur behandelzaken de Waag (jeugd en volwassenen) en bijzonder hoogleraar forensische orthopedagogische diagnostiek en behandeling.

Kees Mos is klinisch psycholoog en supervisor cognitieve gedragstherapie. Hij werkt als freelancer. Hij werkt o.a. als trainer en als therapeut voor jeugddelinquenten en hun families in Forensisch Centrum Teylingereind, een gesloten justitiële jeugdinrichting. Daarnaast is hij gastdocent aan de Universiteit van Amsterdam en geeft hij les aan de GZ-opleiding en is werkzaam als behandelaar voor jong volwassenen met een PIJ maatregel (jeugd TBS).

 

Praktische gegevens

Datum en tijdstip:
2024-10-17T20:00:00 2024-10-17T22:00:00
Locatie:
Online
Adres:
Via Zoom

Aanmeldperiode:
Aanmelden

Accreditatie
NVRG: 2 PE-punten
SKJ: 2 PE-punten

Deelnamekosten (inclusief btw):
NVRG-leden € 49
Niet-leden € 59

 

 

 

Aanmelden