Parallelsessies NVRG-congres 8 maart 2024

De workshops vinden plaats op vrijdag 8 maart 2024. Er zijn twee rondes:

Ronde 1: 13:15 - 14:15 uur
Ronde 2: 16:15 - 17:15 uur

 

Logo NVRG Congres 2024

Parallelsessies ronde 1 - 13:15-14:15 uur


1.1. De kracht van kwetsbaarheid
Ervaringsgerichte workshop waarin je meereist met een ervaringsdeskundige in een hechtingsgerichte en ervaringsgerichte gezinstherapie

Marianne Groen, Tiffany Kaersenhout en Elien van Oostendorp

In deze workshop reis je mee in het verhaal van ervaringsdeskundige Tiffany Kaersenhout. Tiffany heeft samen met haar moeder gezinstherapie gevolgd bij Marianne Groen, waarbij gewerkt is vanuit het hechtingsgerichte en ervaringsgerichte (experiëntiële) perspectief. Systeemtherapie en vaktherapie zijn hierbinnen met elkaar gecombineerd. We nemen jullie mee in hoe we dit hebben vormgegeven maar bovenal hoe Tiffany en haar moeder dit ervaren hebben. Aan de hand van Tiffany’s verhaal zullen jullie als deelnemers een reflecting team gaan vormen, waarbij we jullie zelf ook graag in de ervaring willen zetten en er niet alleen gesproken zal worden. Als deelnemers gaan jullie met elkaar zowel verbaal als non-verbaal impressies, gedachten en ervaringen uitwisselen naar aanleiding van het verhaal van Tiffany. Kortom een unieke kans om van dichtbij de kracht van kwetsbaarheid te horen, te zien en bovenal te ervaren.

Marianne Groen is systeemtherapeut en psychomotorisch therapeut bij MoleMann Mental Health in Almere, een GGZ instelling waarbij de systemische aanpak hoog in het vaandel staat. Tevens is ze gastdocent binnen de NVRG basisopleiding systeemtherapie die MoleMann Mental Health aanbiedt en bij Villa Verbinding binnen de NVRG specialistische cursus ervaringsgerichte systeemtherapie.

Tiffany Kaersenhout is ervaringsdeskundige en tweedejaars studente psychologie aan de universiteit van Leiden.

Elien van Oostendorp is systeemtherapeut, docent en supervisor bij Villa Verbinding in Hilversum, centrum voor systeemtherapie en –opleiding.

 

1.2. Transculturele teamcoaching: ruimte geven aan diversiteit in het team

Kitlyn Tjin A Djie

Teamcoaching is bedoeld om teams te helpen tot een consistente samenhang te komen, te groeien, zelfstandig en zelfsturend te worden. Transculturele teamcoaching schenkt aandacht aan de generaties in het team in relatie tot belangrijke faseovergangen en de evoluerende missie en visie van de organisatie. Het wordt in teamcoaching over het algemeen belangrijk gevonden het team aan te spreken met ‘jullie’. De achterliggende gedachte is om het team te binden. Bij transculturele teamcoaching is het echter van belang om ook aandacht te hebben voor het individu in de groep. Om mensen in te bedden, ruimte te geven aan diversiteit, hebben sommigen extra aandacht nodig. Als teamleden niet meer kunnen wisselen van perspectief komt dat meestal doordat het mentaliseringsvermogen onder druk staat. Vaak is er dan een pijnpunt geraakt, een heilig huisje. Dat pijnpunt en het verhaal erachter zou de coach in het licht moeten zetten. De thema's die naar voren komen zijn universeel, en raken aan de levensverhalen van de andere teamleden, waardoor je weer verbinding krijgt.

Kitlyn Tjin A Djie is transcultureel systeemtherapeut en opleider. Ze heeft het beschermjassenmodel ontwikkeld als antwoord op het lineaire westerse witte individu-denken in de jeugdzorg. Vanuit Bureau Beschermjassen werkt ze aan de verspreiding van haar gedachtegoed door middel van trainingen, lezingen en publicaties. Ze schreef met Irene Zwaan diverse boeken, o.a. ‘Beschermjassen, transculturele hulp aan families’ en ‘Begeleiden van transities in teams en organisatie., Beschermjassen voor veiligheid en diversiteit’

 

1.3. Migrants and their families: meeting to provide good care

Marie Rose Moro (in het Engels)

Dit is een verdiepende workshop die volgt op de keynote in de ochtend. Er zijn duizend-en-een manieren om een ​​gezin te stichten in de wereld, en toch vinden we het heel moeilijk om ons de families van andere mensen voor te stellen en ze niet te veroordelen en als pathologisch te beschouwen, vooral ten aanzien van kinderen. We zullen analyseren hoe belangrijk het is om migrantenfamilies goed te kennen, en antropologie is in dit opzicht zeer nuttig voor hulpverleners. Vervolgens zullen we laten zien hoe belangrijk het is om met medeleven naar de gezinsstructuren van anderen te kijken om deze migranten en hun kinderen te verwelkomen, ze goed op te voeden en goed voor ze te zorgen. We zullen gebruik maken van klinische casuïstiek om de waarde aan te tonen van het respecteren van hun eigen manieren om een ​​gezin te vormen om hen beter te helpen, ongeacht hun achtergrond of sociale, culturele of geografische achtergrond. We zullen een film vertonen van transculturele sessies om klinische en technische punten te delen en te proberen betere therapeuten te zijn voor immigrantengezinnen.

Marie Rose Moro, MD, PhD, is hoogleraar aan de Universiteit van Parijs, Frankrijk. Ze is kinder- en jeugdpsychiater, onderzoeker en schrijver. Ze is specialist in transculturele psychiatrie en richtte in 2000 het transculturele tijdschrift L'autre, Cliniques, Cultures et Sociétés op. Ze is voorzitter van de International Association of Ethnopsychoanalysis (AIEP). Zij is het hoofd van hetMaison de Solenn, een centrum voor adolescenten in het Cochin-ziekenhuis. Zo'n dertig jaar geleden zette ze een transcultureel consultatiebureau op voor migrantengezinnen en hun kinderen in Bobigny (ten noorden van Parijs), en sinds 2008 in Parijs. Nu coördineert ze het internationale transculturele overlegnetwerk in Europa en de rest van de wereld (Brazilië, Canada, enz.). Haar nieuwste boek dat in het Engels is gepubliceerd, is Parenthood and Immigration in psychoanalysis: Shaping the Therapeutic Setting. Moro MR en Welsh G (Eds) Londen (Groot-Brittannië), Routledge. 2022.

 

1.4. De omgeving van de mens is de medemens

Caroline Verheijde

Deze parallelsessie wordt gegeven door een hulpverlener (Caroline), Manon een cliënte en haar vriendin Maria die als naaste betrokken is bij de behandeling. Thema’s uit de transculturele systeemtherapie worden theoretisch uiteengezet en gekoppeld aan de ervaring uit de praktijk. Zowel het perspectief van de hulpverlener als het perspectief van cliënte en naaste komen aan bod. Daarnaast zal de dialoog aangegaan worden met het publiek. Zo willen we met elkaar leren van onze ervaringen. Aan bod komt onder andere het triadisch werken, het levensfase-multicontextmodel, intergenerationele trauma’s en cultuurverschillen binnen Nederland.

Caroline Verheijde werkt als psychiater en transcultureel systeemtherapeut in eigen praktijk Context en Contact in Rotterdam. Daarnaast geef ik bij Ampersand& les en werk ik als geneesheer-directeur bij Rivierduinen.

 

1.5. Gezinstherapeutische praktijk met gevluchte gezinnen: een relationeel perspectief op trauma-herstel

Lucia De Haene

In gezinnen op de vlucht staan gezinsleden voor de bijzondere ontwikkelingstaken van het hervinden van veiligheid en betekenisgeving na een geschiedenis van traumatisering. Gezinsrelaties bij vluchtelingen gaan zich structureren rond deze ontwikkelingstaken en relationele patronen van communicatie, co-regulatie en coping ontwikkelen zich in het omgaan met traumageschiedenis, culturele verworteling en maatschappelijke positie.

In deze bijdrage belichten we een systemische beeldvorming die exploreert hoe processen in culturele betekenisgeving, transgenerationele en transnationale relaties, migratiegeschiedenis en actuele maatschappelijke conditie zich enten op gezinsrelaties. Deze therapeutische beeldvorming biedt handvatten voor het mobiliseren van gezinsrelaties in het hervinden van veiligheid en betekenisgeving. We belichten hoe we gezinsrelaties kunnen aanwenden als centraal vehikel van stabilisatie en co-regulatie, en exploreren methodieken voor een relationeel werken rond het trauma-narratief met gezinsleden.

Je ontwikkelt inzicht en voeling met hoe gezinsrelaties bij vluchtelingen zich structureren rond de gevolgen van traumatisering en het omgaan met culturele verandering en actuele maatschappelijke stressoren. Ook ontwikkel je een systeemtherapeutisch begrip op kernprocessen van trauma-herstel van stabilisatie en integratie en maak je kennis met enkele specifieke systeemtherapeutische methodieken in de co-constructie van het trauma-narratief met gevluchte gezinnen.

Lucia De Haene is als associate professor verbonden aan de Faculteit Psychologie & Pedagogische Wetenschappen, KU Leuven (België). Ze is als gezinstherapeute werkzaam met vluchtelingen. In haar team Transculturele Traumazorg ontwikkelt ze ambulante transculturele psychotherapie voor vluchtelingen; ze leidt daarnaast ook als supervisor de transculturele psychiatrische dagbehandeling voor minderjarige vluchtelingen aan UPC KU Leuven.

 

1.6. Het helen van de moederlijn

Catharina van Bemmel

Door middel van geleide meditatie en ademtechniek wordt gewerkt aan het meer bewust worden van het  lichaam, het gevoel en hoe aanwezig te zijn in het hier en nu. Vervolgens worden de deelnemers met behulp van geleide visualisaties in contact gebracht met de (voor)ouders, gericht op met name de lijn van de moeder. De workshop is bedoeld om inzicht te krijgen omtrent de relatie met de moeders en hoe issues waar men tegenaan loopt in het dagelijks leven, niet alleen van de deelnemer zelf hoeven te zijn maar wellicht zijn doorgegeven door deze bloedlijn.

Catharina van Bemmel is Natuurgeneeskundig therapeut en docent bij de Yinassociation
het Opleidingsinstituut voor Integrative Medicine. Hier doceert zij Chakrapsychologie en energieleer, herborisme en Transgenerationeel werk.

 

1.7. Genderdysforie, een levensverhaal

Kim

Op een persoonlijke manier meer te weten komen over genderidentiteit? Altijd al ongelimiteerd vragen willen stellen aan een transgender persoon? Kim is 28 jaar en transgender. Ze is al vanaf haar zevende in behandeling voor haar genderdysforie. Vanuit haar positie als ervaringsdeskundige zal ze haar levensverhaal vertellen. Er zullen verschillende onderwerpen aan bod komen, met een focus op het medisch traject en de impact van een transitie op de relatie met familie. Daarnaast zal er tijd zijn voor een dialoog met het publiek. Elke vraag en elke mening is welkom!

Kim is spreker en vormgever.


1.8. Religie en zingeving: relationele fenomenen

Arjan Braam

In het denken over psychisch functioneren en psychische hulpverlening komt in het huidige tijdsgewricht de term ‘zingeving’ regelmatig voor. Op zichzelf bevatten definities over zingeving, spiritualiteit en religie vaak een relationele aanduiding. Hoe vallen de termen onderling te ordenen? Wat voor plek verdienen ze als determinant van psychisch functioneren, als medespeler in behandeling en bij herstel? Bij deze workshop gaan we in op enkele wetenschappelijke studies en ook op wat de kwaliteitsstandaard over zingeving en psychische hulpverlening in dit opzicht te bieden heeft.

In deze workshop doe je kennis op van de hoofdlijnen van de Generieke Module Zingeving in de psychische hulpverlening (waar o.a. de NVRG input voor heeft geleverd). Ook ontdek je, als eigen reflectie en voor je praktijk, wat er ‘relationeel’ is aan zingeving.

Arjan Braam is Psychiater Crisisdienst Utrecht, Opleider en psychiater bij Altrecht en Bijzonder hoogleraar (KSGV) Universiteit voor Humanistiek Utrecht

 

1.9. Transcultureel werken in de LHBTI-praktijk
‘Niet omdat ik anders wil zijn, maar omdat ik mezelf wil zijn – Loesje’

Klarina Lingmont en Rudy Tan-A-Kiam

Reis mee door een LHBTI-casus van een transvrouw die worstelt met de rolverdeling in het ouderschap. We leggen uit hoe je LHBTI-sensitief werkt en welke transculturele elementen wij als helpend en steunend hierbij ervaren.

Na de parallelsessie heb je kennisgemaakt met gedragsregels rondom werken met LHBTI-doelgroep, ‘Coming in’ versus ‘Coming Out’, het genogram en ‘Minderheidsstress’.

Klarina Lingmont en Rudy Tan-A-Kiam zijn beiden Transcultureel systeemtherapeut met LHBTI-expertise. Daarnaast werken ze bij Stichting Levvel als systeemtherapeut en bij Qpido (ieder kind seksueel veilig en gezond opgroeien) en UniQ (de afdeling voor LHBTI-zorg). Klarina is tevens oprichter van praktijk Linea Lingmont voor gezins- en relatietherapie.

 

1.10. Als wij luisteren
Cultuur Sensitief Werken in het Verbindend Gezag

Marieke van Rijn en Aarti Sarabdjitsingh

Iedere behandelaar maakt het mee: het proces van Verbindend Gezag loopt vast. Ook van ouders horen we deze ervaring terug: ‘we worden niet begrepen. Geweldloos Verzet werkt niet voor ons. Wij geloven er niet in’. Om een gezin goed te kunnen begrijpen, werken Aarti Sarabdjitsingh en Marieke van Rijn vanuit de attitude en visie passend bij cultuursensitief werken.
Zij hebben het cultuursensitief werken, zoals het werken met thema’s als sub-diversiteit en de liminele (transitie) fase vervlochten in hun werk met Verbindend Gezag. Wanneer het proces van Verbindend Gezag vastloopt helpt deze visie en attitude om weer in contact te komen met jezelf, het gezin en de familie. Er ontstaat dan ruimte om samen met het gezin of de familie betekenis en invulling te geven aan thema’s gerelateerd aan het Verbindend Gezag. Samen ga je op onderzoek en ontdekking.

Tijdens deze interactieve workshop nemen Aarti en Marieke jullie mee in dit proces met hun ervaringen als professional en ouder.  Je maakt kennis met verschillende thema’s vanuit Verbindend Gezag en Geweldloos Verzet en leert deze in het culturele perspectief te plaatsen van drie à vier generaties. Je ontvangt verschillende tools hoe cliënten het gesprek aan kunnen gaan met zichzelf en de (vreemde) ander, om tot verdieping en verbreding te komen als het traject vastloopt, met het doel door kunnen gaan met het proces van Verbindend Gezag-Geweldloos Verzet samen met de ouder(s), familie of het team.  Ook leer je aandacht te hebben voor het ‘Beschermjassen’, juist als de spanning hoog is in gezinnen.

Aarti Sarabdjitsingh is geboren in Nederland. Haar ouders zijn van Surinaams hindoestaanse afkomst. Ze werkt als systeemtherapeut bij Opvoedpoli. Zij heeft 24 jaar ervaring in de GGZ en jeugdhulpverlening, oorspronkelijk als sociaal-psychiatrisch verpleegkundige en later als systeemtherapeut, supervisor en trainer. Ze heeft zich gespecialiseerd in verbindend gezag en geweldloos verzet.

Marieke van Rijn is familie- en systeemtherapeut en psychomotorisch therapeut en werkt bij Curium LUMC en in eigen praktijk Familielijn. Ook is ze supervisor NVRG. Ze heeft zich onder meer gespecialiseerd in het Geweldloos Verzet-Verbindend Gezag. Zij werkt ruim 25 jaar in de behandeling voor licht verstandelijk beperkten, jeugdzorg en Jeugd ggz.

Aarti en Marieke hebben zich gespecialiseerd in verbindend gezag - geweldloos verzet en cultuursensitief werken. Ze hebben sinds zes jaar hun krachten gebundeld in de regio Haaglanden.

 

 

Parallelsessies ronde 2 - 16:15-17:15 uur

 

2.1. Be the Connection

Emrik Suichies

Deze workshop neemt je mee op een "experience based journey". Een reis vanuit YIN (your inner nature) via het veld van informatie, fractals en ondefinieerbare signalen. Met ons brein fungerend als een eindversterker en ons lichaam als ruimtepak dat werkt als ontvanger, het DNA dragende, wat voor 98% fungeert als een kosmische antenne.

Een workshop met waarom water zich in ons kan gedragen als zijnde bevroren terwijl onze lichaamstemperatuur 37°C is. En hoe datzelfde cellulaire water ontdooit wanneer we er onze aandacht naartoe brengen. In deze workshop ervaar je de basis van informatie  in ons lichaam op een manier die al heel oud is en die jij, in wezen, al levenslang ervaren hebt. Het is een ervaringsgerichte workshop, een wijze van doen om te doorleven, waarover ook Gabor Maté en Bessel van der Kolk spreken. Het is een andere weg via YIN binnen het begeleiden van cliënten. Bedoeld voor jong of oud, krap of ruim, aanwezig of zelfs gedeeltelijk verdwenen maar toch allemaal onbewust present! 

Emrik Suichies heeft al meer dan 38 jaar ervaring in de reguliere en andere gezondheidszorg, als zorgverlener, als docent en als directeur van de YIN Association en het New Health Centre in Sneek. Daarnaast is hij interim voorzitter van de VBAG en al tientallen jaren werkzaam in de wereld van Biofysische geneeskunde. YIN als Your Inner Nature is het pad dat hij de laatste 12 jaren bewandelt.


2.2. Transpride walk, Een systeem interventie

Adri Boom

In deze presentatie word je meegenomen in de vele perspectieven waarbinnen queer personen hebben te bewegen. Hoe dominante normen kunnen leiden tot uitsluiting en gevoel van eenzaamheid. De persoonlijk affiniteit en verbondenheid met het onderwerp is uitgangspunt in de ontmoeting met een transgender reclasseringscliënt. Hoe de verbinding met maatschappelijke netwerken het tot stand brengen van deze unieke interventie mogelijk maakte en waarbinnen de cliënt een hernieuwde relatie met haarzelf kon aangaan.

Adri Boom is transcultureel systeemtherapeut opgeleid door CTTO en Ubuntu society en werkzaam bij FamilySupporters in Amsterdam en bij Reclassering Nederland te Amsterdam. Binnen zijn werk is hij activistisch ingesteld, organiseert hij netwerken gericht op inclusie en geeft trainingen over dit onderwerp.

 

2.3. Waarde gedreven vormgeven van een Ecosysteem Mentale Gezondheid: systeemtherapie op systeemniveau

Michael Milo

Vanuit waarden werken klinkt zowel heel eenvoudig (en mogelijk zelfs: vrijblijvend) als heel complex. Want: we zijn vrijwel allemaal voor wereldvrede, maar er met elkaar komen is nog niet iets wat makkelijk lukt. Michael Milo neemt de deelnemers van de sessie mee in wat de ervaringen in inmiddels zes regio’s zijn waar de inhoudelijke GEM-waarden vanuit VeranderAteliers al ploeterend tot een Ecosysteem Mentale Gezondheid worden vormgegeven. Hoe zien die Ateliers eruit? Wat zijn de werkzame elementen? Hoe zorg je dat je bottom-up leren vanuit publieke belangen in een systeemwereld die (laten we eerlijk zijn …) niet zo werkt toch tot een succes kan maken?

Michael Milo is in het Ecosysteem Mentale Gezondheid werkzaam als Verbinder; een geuzennaam na speurtochten als heftruckchauffeur, muzikant, gz-psycholoog, MBA graduate, eHealth laborant, docent en auteur. In kameraadschap met Jim van Os, Philippe Delespaul en Gijs Ockeloen is hij mede-initiatiefnemer van de Nieuwe ggz. Hij werkt nu nagenoeg full time in GEM, waar in co-creatie tussen lokale en landelijke partners een Ecosysteem Mentale Gezondheid wordt vormgegeven. Het zijn bewegingen die geen ‘bedrijf’ zijn maar waar denkers, ontwerpers, onderzoekers, makers en mensen met de poten in de modder hun hersenen en daden verbinden. Om vanuit waarden, verbinding en in een lerend netwerk (programma en proces) stap voor stap ecosystemen vorm te geven en uit te bouwen tot daadwerkelijke maatschappelijke verandering.

 

2.4. Familieopstelling via de metafoor van ‘De fontein’ van de bestseller ‘De fontein, vind je plek'

Els van Steijn

Na een introductie over de systemische wetmatigheden aan de hand van de metafoor van de fontein, volgt een opstelling met een deelnemer, om systemisch werk zichtbaar en voelbaar te maken. De opstelling zal door Els worden ‘ondertiteld’ zodat de deelnemers de systemische dynamieken en wetmatigheden ook kunnen begrijpen. Als deelnemer merk je dat je kunt resoneren op het thema van de vraaginbrenger bij een opstelling: aan de ene kant ben je heel uniek als mens en aan de andere kant ook weer niet.  

In deze workshop ervaar je de theorie van systemisch werk in de praktijk. Zichtbaar zal worden dat een mens veel meer verbonden is met zijn biologische systeem van herkomst dan vaak wordt gedacht en hoe dat door kan werken in een gezin of relatie.

Els van Steijn (1969) is coach, familie- en organisatieopsteller en schrijver van de bestsellers ‘De fontein, vind je plek’en ‘De fontein, maak wijze keuzes’. In november 2023 is haar derde boek ‘De fontein, vier je leven’ uitgekomen. Via haar coachpraktijk, workshops en social media draagt ze haar missie uit: volgende generaties systemisch ‘schoner’ en minder belast laten zijn. Zij maakt onzichtbare patronen zichtbaar waardoor ze beter hanteerbaar zijn, op een manier die bij je binnenkomt.

 

2.5. Transcultureel werken in de LHBTI-praktijk
‘Niet omdat ik anders wil zijn, maar omdat ik mezelf wil zijn – Loesje’

Klarina Lingmont en Rudy Tan-A-Kiam

Reis mee door een LHBTI-casus van een transvrouw die worstelt met de rolverdeling in het ouderschap. We leggen uit hoe je LHBTI-sensitief werkt en welke transculturele elementen wij als helpend en steunend hierbij ervaren.

Na de parallelsessie heb je kennisgemaakt met gedragsregels rondom werken met LHBTI-doelgroep, ‘Coming in’ versus ‘Coming Out’, het genogram en ‘Minderheidsstress’.

Klarina Lingmont en Rudy Tan-A-Kiam zijn beiden Transcultureel systeemtherapeut met LHBTI-expertise. Daarnaast werken ze bij Stichting Levvel als systeemtherapeut en bij Qpido (ieder kind seksueel veilig en gezond opgroeien) en UniQ (de afdeling voor LHBTI-zorg). Klarina is tevens oprichter van praktijk Linea Lingmont voor gezins- en relatietherapie.

 

2.6. In Nederland Door Omstandigheden

Marianne de Planque en Patricia Dashorst

In deze parallelsessie gaan we in op de intergenerationele gevolgen van de eerste generatie Indische mensen naar de volgende generaties. De kleinkinderen zijn juist nu op zoek naar waar hun grootouders vandaan komen, stellen vragen over de geschiedenis en wat zij meemaakten. Daarbij komt ook dat de geschiedenis van Nederlands-Indië en de onafhankelijkheidsstrijd tijdens de Bersiap-perioded, sinds kort op een andere manier verteld wordt dan vroeger in de geschiedenislessen in Nederland. Daarnaast staan we stil bij culturele aspecten zoals het ‘Indisch zwijgen’, dat nogal eens botst(e) met de Nederlandse gewoontes zullen. Samengevat zullen gevolgen van oorlog en daarmee samenhangend geweld, culturele verschillen en migratie centrale thema’s zijn.

Marianne de Planque werkt als systeemtherapeut bij de opvoedpoli Amsterdam West. Ze is opgegroeid in een gezin met een Indonesische moeder en een Nederlandse vader. Haar man is van Indische afkomst. Haar interesse ligt bij Nederlands-Indië en Indonesische geschiedenis.

Dr. Patricia Dashorst is psychiater en systeemtherapeut bij ARQ Centrum’45 waar oorlogsgetroffenen, asielzoekers, vluchtelingen en beroepsgetraumatiseerden behandeld worden. Haar specifieke klinische en wetenschappelijke expertise behelst zowel de directe gevolgen van de Tweede Wereldoorlog op overlevenden als de intergenerationele gevolgen van opgroeien in een gezin met ouders die de oorlog overleefden.



2.7. Reis naar het familiesysteem

Ellen Grootoonk

Deze parallelsessie is praktijkgericht en biedt een unieke kans om diep te graven in de culturele wortels van relaties en gezinnen en hierbij nieuwe perspectieven te ontdekken. We gaan verschillende oefeningen doen om in contact te komen met het eigen familiesysteem. We besteden ruime aandacht aan de sjamanistische trancereis. Deze reis is te zien als een vorm van ‘wakker dromen’. Je verschuift je bewustzijn waardoor je tot nieuwe inzichten kunt komen. We maken deze reis zittend op een stoel, met gesloten ogen. Ellen Grootoonk trommelt en zingt om je te begeleiden bij de reis. Om te garanderen dat iedereen in de groep de klanken goed kan voelen, neemt ze haar assistent Dennis van de Water mee die ook zal trommelen. 

Ellen Grootoonk heeft een eigen sjamanistische praktijk. Ruim 13 jaar geleden kwam het sjamanisme op haar pad en ze heeft ze zich ontwikkeld tot praktiserend sjamaan. Ze heeft een diepgaande leerweg doorlopen om haar aangeboren vermogen in te kunnen zetten voor het welzijn van anderen. Ze heeft een academische achtergrond door haar studie aan de Universiteit voor Humanistiek en ruime ervaring in onderwijs en hulpverlening. Ze werkte als hogeschooldocent en onderzoeker bij Hogeschool Utrecht. Na haar loopbaan in het onderwijs heeft ze zich gespecialiseerd tot autismecoach. Het sjamanisme is voor Ellen een pad van het hart, een weg van verbinding met alles wat leeft.

 

 

2.8. Relatietherapie met LHBTQIA+ doelgroep

Fariba Rhmaty,  Arti Kewal en Fatih Bici

In de therapiekamer zien we steeds meer diversiteit van onze cliënten. Als we kijken naar de LHBTQIA+ doelgroep dan zien we dat er vaak sprake is van onzichtbaarheid en complexe multiproblematiek. Voor relatie- en gezinstherapeuten is het niet altijd eenvoudig om met de reguliere interventies goed aan te sluiten bij de hulpbehoefte van deze doelgroep. In deze workshop willen we aandacht geven aan hoe je dit kunt aanpakken. Wat zijn belangrijke thema’s, welke interventies en methodes kun je inzetten en welke perspectieven zijn noodzakelijk? Op deze manier willen we inzichten en handvatten aanreiken voor collega systeemtherapeuten die nu of in toekomst met deze doelgroep werken of willen werken.

Deze parallelsessie wordt aangeboden door de Academie van Expertisecentrum Transculturele Therapie (ETT).

Fariba Rhmaty is bestuursvoorzitter en medeoprichter van ETT. Ze is NVRG-erkend hoofdopleider, supervisor en leertherapeut, leersupervisor. Ze is gespecialiseerd in transculturele psychiatrie en trauma behandeling. Het Transitie Behandelmodel dat zij ontwikkelde  als route voor verwerking, stabilisatie en re-integratie van cliënten, vormt het fundament voor de behandeling bij ETT.

Arti Kewal is GZ-psycholoog en transcultureel systeemtherapeut. Zij is geboren in Suriname en in Nederland opgegroeid binnen twee verschillende werelden in een snelgroeiende multiculturele samenleving. In de behandelingen is de systeemtherapeutische werkwijze voor haar dé manier om zo goed mogelijk aan te sluiten bij het persoonlijke verhaal van de cliënt en van daaruit oplossingsgericht aan de slag te gaan. Arti werkt bij ETT en in eigen praktijk.

Fatih Bici is arts en psychiater in opleiding en werkzaam bij ETT. Hij zet zich al jaren in voor de bespreekbaarheid van seksuele, culturele en genderdiversiteit en emancipatie van de lhbtqia+ gemeenschap. Ook is hij werkzaam geweest bij de Transkliniek van Trans United Europe. Hij heeft zich als vrijwilliger o.a. ingezet bij Respect2Love, waarbij hij samenwerkte met het Ministerie van SWZ bij het opzetten van een zelfbeschikkingscampagne.

 

2.9. Polyamorie: een systeem vol liefde

Roos Reijbroek

Relaties zijn zo divers als dat er mensen zijn, en toch hebben we een beeld van hoe relaties eruit zouden moeten zien: twee mensen, samenwonend, kinderen erbij, zo lang mogelijk bij elkaar. Echter, de realiteit is diverser! In deze parallelsessie neemt Roos Reijbroek je mee in haar dagelijks werk met polyamoreuze koppels, die (seksuele) relaties hebben met meerdere mensen. Na een snelle rit langs wat terminologie loopt zij langs veel voorkomende praktijkvoorbeelden en de onderliggende vraagstukken. Ook gaat ze in op hoe je te verhouden tot complexe netwerken van volwassen verbindingen. Neem gerust al je vragen (en eventuele vooroordelen) over open relaties en polyamorie mee voor de Q&A op ‘t eind!

Roos Reijbroek werkt als relatiebegeleider in eigen praktijk met polyamoreuze koppels en constellaties. Verliefdheid op een ander, gebroken vertrouwen ondanks alle goede bedoelingen, identiteitsvraagstukken, emotionele complexiteit van meerdere relaties hebben en bewustwording van achterstallig relatie-onderhoud komen veel voorbij. Zij werkt vanuit EFT en consent denken (o.a. The Wheel of Consent). Volgens Roos zijn verbinding en vrijheid voorwaarden in stevige, gelukkige relaties. Zie ook de website meerminners.

 

2.10. Multiculturele forensische systeemtherapie: de opleiding

Erik Lagendijk en Mostafa Hamdoune

Aansluitend bij het thema Inclusion & Fusion presenteren we door ons gemaakte verdiepingscursus binnen de opleiding tot systeemtherapeut. Doel van deze cursus is forensische problematiek zoals huiselijk geweld tussen partner en tussen ouders en kinderen, intra- en inter-familiaire zedenproblematiek en opvoedingsproblemen, te bekijken vanuit een multiculturele context. De docenten verbinden hiermee het gat tussen de reguliere systeemopleidingen en de forensische opleidingen. De opleiding is samengesteld aan de hand van verschillende driehoeken zoals de forensische driehoek cliënt-therapeut-opdrachtgever (justitie/reclassering/JBRA) en de driehoek forensisch-systeem-multicultureel. Hierover doordenkend kwamen we op meer driehoeken die we in de opleiding willen bespreken en verder onderzoeken.

Doel van deze nieuwe specialistische cursus is het vergroten van de multiculturele visie binnen forensische en systemische problematiek. De cursus is bedoeld voor systeemtherapeuten die werken met jeugd, volwassenen en gezinnen. In deze kennismakingsworkshop werken we aan de hand van complexe casuïstiek met daarin meerdere dilemma’s.  

Erik Lagendijk is GZ-psycholoog, gedrags- en systeemtherapeut en sinds een jaar in opleiding tot psychotherapeut bij RINO Amsterdam. Hij heeft ruim 20 jaar bij de Waag Amsterdam in de forensische psychiatrie gewerkt. Sinds kort werkt hij bij het Hersencentrum in Haarlem. Naast zijn werk als supervisor, docent en leertherapeut heeft hij een kleine eigen praktijk.

Mostafa Hamdoune is maatschappelijk werker en systeemtherapeut. Hij werkt ruim 16 jaar bij de Waag Amsterdam als systeemtherapeut in de forensische psychiatrie. Daarnaast is hij supervisor, EFT-therapeut, systeemtherapeut bij ETT (Expertise Transculturele Therapie) en docent.