Keynotes NVRG-congres 14 maart 2025: inspiratie op drie niveaus
Tijdens het congres verkennen we de kracht van lenigheid vanuit drie niveaus (macro, meso en micro) en de wisselwerking daartussen. Deze niveaus helpen ons om situaties vanuit verschillende perspectieven te bekijken en de verbanden te zien tussen individuen, sociale structuren en bredere maatschappelijke systemen.
Lammert Kamphuis
Macroniveau: Denkpatronen doorbreken in een veranderende wereld
Lammert Kamphuis – De filosofie van lenigheid
Tijdens zijn interactieve keynote neemt filosoof Lammert Kamphuis ons mee op een reis door filosofische technieken. Deze helpen ons buiten onze gebruikelijke denkpatronen te stappen en nieuwe perspectieven te omarmen. Filosoferen is, zoals Lammert benadrukt, een training in perspectivistische lenigheid. Het vergroot onze oordeelloosheid en helpt onze tunnelvisie te doorbreken. Dit is van onschatbare waarde voor therapeuten die werken in en met complexe systemen en die met tegenstellingen in hun praktijk worden geconfronteerd.
Tijdens deze keynote presenteert Lammert oefeningen die onze blik verbreden en ons uitdagen speelse elementen te integreren in onze professionele uitdagingen. Daarnaast geeft hij een onorthodox advies dat energie en creativiteit kan ontsluiten, essentieel om het werk binnen de systeemtherapie met nieuwe energie aan te pakken.
Een onderdeel van zijn benadering is de meervoudigheid en het toelaten van meerdere perspectieven centraal laten staan. Deze filosofie sluit perfect aan op het congres thema Perspectivistische lenigheid, waarin we de waarde van diversiteit in perspectieven binnen relaties en maatschappelijke structuren verkennen.
Lammert Kamphuis wordt gezien als een van de meest inspirerende sprekers van dit moment. Als bestsellerauteur en veelgevraagd spreker in het bedrijfsleven en de culturele sector brengt hij praktische filosofie die direct toepasbaar is in het dagelijks leven. Hij heeft negen jaar op rij volle zalen getrokken op Lowlands, is hoofddocent bij The School of Life Amsterdam en auteur van boeken als Filosofie voor een weergaloos leven (2018) en Verslaafd aan ons eigen gelijk (2023), die wereldwijd zijn vertaald.
Michelle van Tongerloo
Mesoniveau: De zorg als spiegel voor samenwerking en groei
Michelle van Tongerloo – Veerkracht in een gefragmenteerd zorgsysteem
De zorgsector wordt meer dan ooit geconfronteerd met complexe dynamieken: groeiende ongelijkheid, versnippering door marktwerking en de druk van economische en sociale factoren. Michelle van Tongerloo, huisarts en straatarts, staat midden in deze dynamiek en weet als geen ander hoe deze krachten inwerken op gezinnen, teams en bredere structuren.
Tijdens haar keynote deelt Michelle haar diepgaande inzichten over hoe therapeuten juist in deze spanningen kansen kunnen zien. Met praktijkvoorbeelden uit haar werk in Rotterdam laat ze zien hoe we vanuit een systemisch perspectief kunnen bijdragen aan verbinding en transformatie, zelfs binnen een gefragmenteerd zorgsysteem. Ze biedt praktische tools om samenwerking te versterken en cliënten te begeleiden bij het omgaan met maatschappelijke druk en persoonlijke uitdagingen.
Michelle van Tongerloo is een bevlogen huisarts en straatarts, gespecialiseerd in zorg voor kwetsbare gemeenschappen. Haar werk heeft haar een scherp oog gegeven voor de uitdagingen en mogelijkheden binnen de zorg. Ze maakt complexe vraagstukken toegankelijk en vertaalt ze naar bruikbare inzichten voor therapeuten en andere zorgprofessionals. Op 10 december 2024 verschijnt haar boek ‘Er komt een land bij de dokter’.
Inschrijven
Frans Boeckhorst
Microniveau: Lenigheid in jezelf – Persoonlijke veerkracht in turbulente tijden
Frans Boeckhorst - Over systemische lenigheid en de ziel als klapdeur
Frans Boeckhorst neemt je mee in de wereld van systemische lenigheid en geeft stapstenen aan waarop we in het ingewikkelde therapeutische landschap kunnen staan wanneer we het even niet meer weten. Hij beschrijft hoe onze innerlijke wereld -de ziel- functioneert als een klapdeur, continu bewegend tussen binnen en buiten, tussen bewust en onbewust. Dit proces is een metafoor voor hoe individuen in interactie staan met systemen om hen heen en kenmerkt juist haar lenigheid om te kunnen ‘omdenken’.
Vanuit de invalshoeken contextuele intelligentie, communicatieve intelligentie en temporele intelligentie ga je samen met hem de stapstenen verkennen. Hoe innerlijke en externe tijdsdynamieken leiden tot zowel stilstand als beweging in relaties en systemen. De noodzaak om onze landkaarten en narratieven voortdurend te herzien en te herdefiniëren om betekenis te blijven vinden in een veranderende wereld. Hoe echte verbinding ontstaat wanneer we stilstand omarmen als een kans om nieuwe landkaarten te maken en ethische keuzes te verkennen.
Hij laat zien hoe micro-, meso- en macro-niveaus in elkaar grijpen en elkaar spiegelen. Zijn praktische en filosofische inzichten bieden een frisse blik op hoe je mentale landkaarten en verhalen kunt inzetten om zowel jezelf als je cliënten te ondersteunen.
Frans Boeckhorst is een autoriteit en meester op het gebied van systeemtherapie en filosofisch denken. Hij combineert zijn jarenlange ervaring als psycholoog, psychotherapeut, opleider en supervisor met een diepgaande reflectie op tijd, lenigheid en verbinding. Hij is mederedacteur van het eerste Handboek Gezinstherapie en bekend om zijn vermogen complexe thema's op een toegankelijke en inspirerende manier over te brengen. Recent verscheen zijn Duitse boek ‘Entscheiden unter Unsicherkeit’.