Workshopronde 1
1.1 Samen sterker: Het betrekken van het netwerk in de samenwerking met gezinnen.
Maarten IJtsma
Persoonlijke leiderschap en positionering
In deze interactieve workshop ontdek je de kracht van het betrekken van het bredere netwerk bij het werken met gezinnen. Als systemisch werkende hulpverleners en systeem therapeuten weten we dat de context van een gezin vaak een essentiële rol speelt in het behalen van duurzame resultaten. Het realiseren hiervan ligt binnen handbereik, eenvoudig en op een praktische manier. Maar hoe doe je dat dan en hoe zet je dat effectief in?
Aan de hand van praktijkgerichte oefeningen laat Maarten je ervaren hoe je een stap verder zet dan alleen het in kaart brengen van het netwerk. Welke concrete tools kan je inzetten om het netwerk te betrekken, mobiliseren en optimaal te benutten?
Workshop opbouw
Korte uitleg over theorie en inspirerende voorbeelden.
Oefeningen gericht op kennis en ervaring van de deelnemers om het netwerk te betrekken en te mobiliseren.
Verwerkingsopdrachten (oefenen met een of meerdere concrete handvatten).
Maarten IJtsma is ambulant gezinshulpverlener en systeem therapeutisch werker bij Community Support.
1.2 Alles heeft een vorm
Mathilde de Boer
Positionering
Hoe zet jij een systemische blik om naar een ervaringsgerichte vorm? Jij gaat samen met Mathilde ervaren hoe zij beweegt tussen systemisch werken en dramatherapie, waarbij het woord vrij snel in een non-verbale vorm gegoten zal worden. Mensen zijn veelal verbaal ingesteld, waardoor het lichaam en het gevoel gemakkelijk vergeten worden. Mathilde laat je middels dramatherapeutische methodieken ervaren hoe het lichaam en het gevoel actief betrokken worden. In het lichaam zitten herinneringen opgeslagen. Als je woorden in een vorm zet maak je connectie tussen wat er met woorden gesproken wordt en de betekenis die het voor de betreffende persoon heeft.
Workshop opbouw
Actief aangezet worden middels oefeningen om ook te ervaren wat het is om je zintuigen te prikkelen en waar mogelijk spanning zit. Je haalt er handige elementen die je kunt gebruiken in jouw context. Positionering zal een thema zijn bij de oefeningen.
Mathilde de Boer is dramatherapeute en Systeemtherapeutisch werker bij GGZ Drenthe.
1.3 Het systeem aan de start
Carlijn Welten
Persoonlijk leiderschap
Carlijn deelt hoe zij haar kennismakingsfase binnen Het Huis vorm geeft. Hoe direct bij de start het systeem centraal staat en het systeem mede verantwoordelijk wordt gemaakt voor het herstel proces van de aangemelde client. Welk huis ga je dan bouwen en hoe zet je de kracht van de groep in zodat je samen een nieuw verhaal kan maken waar veel ruimte is voor veerkracht. In Het Huis geloven ze dat je soms wat minder moet praten en wat meer moet doen en ervaren. Ervaar samen met Carlijn hoe jij daar ook mee kan starten.
Carlijn Welten is kinder- en jeugdpsychiater, co-founder van Het Huis & systeemtherapeut, oud hockey international en maker van de podcast 'Hoe de GGZ verandert'.