Presentaties Studiemiddag WAC 21 juni

 

Kinderen geboren uit seksueel geweld
Kinderen geboren uit seksueel geweld zijn bijzonder kwetsbaar doordat de moeder-kind relatie en hun plek in de gemeenschap wordt beïnvloed door de oorsprong van het kind. Door de traumatisering van de moeder, de stigmatisatie van moeder en kind, en de gevolgen van deze mechanismes op de ontwikkeling van het kind worden deze kinderen gedurende hun levensloop geconfronteerd met ernstige risico’s. Wezenlijk onderzoek naar het werkelijk lot van deze kinderen is enorm beperkt.
Het doel van dit onderzoek was om de huidige expertise rond problematiek van en interventies voor deze doelgroep te vergaren en zo een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van ‘good practice’. De resultaten van deze kwalitatieve studie onder 14 therapeuten die internationaal werken met deze moeders en hun kinderen geboren uit seksueel geweld worden gepresenteerd. Vanuit de sociale, relationele en culturele context exploreerden deze experts de meervoudig gelaagde behoeftes van deze moeders en kinderen. Experts gevan aan dat interventies zich bovenal moeten richten op trauma gerelateerde klachten, moeder-kindrelatie, en de sociale positie door stigmatisering. Daarbij benadrukken ze het belang van de therapeutische relatie én het werken met het systeem om in deze complexiteit effectief te kunnen zijn.
De resultaten van het onderzoek roepen vragen op met betrekking tot de rol van de therapeut in het doorbreken van stigmatisering.

Na de presentatie van het onderzoek exploreren we, na een korte ervaringsoefening, dit vraagstuk voor deze en andere gestigmatiseerde doelgroepen in de gezondheidszorg.

Het gezin in de frontlinie
Ongeveer 5% van de Nederlandse veteranen ontwikkelt een posttraumatische stressstoornis (PTSS) en ongeveer 15% een of meer symptomen hiervan. Symptomen van PTSS beïnvloeden de veteraan zelf, maar ook gezinsleden ondervinden er de gevolgen van. Het Psychotraumacentrum Zuid Nederland heeft een aangepaste MFT-methodiek ontwikkeld voor getraumatiseerde veteranen en hun gezinnen. Om de werking hiervan en de behoefte van de gezinnen te exploreren zijn semigestructureerde interviews afgenomen bij 34 deelnemers uit tien gezinnen die deze behandeling hebben gevolgd. Uit de resultaten komt naar voren dat na uitzending onvoldoende aandacht is voor het gezin van de veteraan, wat invloed heeft op het functioneren van het gezin en de gezinsleden. Met name agressie, afstomping en vermijding van de veteraan trekken een wissel op het gezinsleven. Het betrekken van het thuisfront blijft hard nodig. Gezinnen geven ook aan dat door MFT heftige ruzies en agressieve uitvallen niet meer voorkomen en dat vermijding is afgenomen waardoor de onderlinge relaties verbeterd zijn. De resultaten van het onderzoek waren aanleiding voor de ontwikkeling van getrapte zorg voor veteranengezinnen waarbinnen ‘After Deployment Adaptive Parenting Tools (ADAPT)’ wordt geïmplementeerd en onderzocht. ADAPT is een opvoedprogramma, aangepast aan de behoeften van militaire gezinnen, dat ondersteuning biedt in de opvoeding tijdens en na uitzending, om de veerkracht van het gezin te vergroten. Binnen ADAPT is er met name aandacht voor het versterken van emotieregulatie en probleemoplossingsvaardigheden.

Na een lezing over het onderzoek 'Het gezin in de frontline' worden de eerste resultaten naar de effectiviteit van ADAPT gepresenteerd en maken de deelnemers kennis met ADAPT door er zelf mee aan de slag te gaan. 

Lees hier meer over het programma