Home
Postcode (1e cijfer) (of) Plaats
Kinderen (tot 12)
Adolescenten (12-22)
Volwassenen
(Echt)Paren
Gezinnen
Ouderen (65+)
Scheidingsbemiddeling
Niet-Nederlandse culturen
Individuele therapie

NVRG verwelkomt eerste LID STW

Ans Kok uit Zwaag is het eerste lid systeemtherapeutisch werker (LID STW). Zij heeft de volledige opleiding tot STW afgerond. Reden voor de NVRG om haar in de bloemetjes te zetten en haar een paar vragen te stellen.

Wat doet Ans Kok?

“Ik heb sociaal-juridische dienstverlening aan de Hogeschool in Amsterdam gestudeerd en werk al 10 jaar als medisch maatschappelijk werker bij het Westfriesgasthuis in Hoorn. In dit ziekenhuis adviseer en begeleid ik patiënten met emotionele en sociale problemen. Ze komen bij mij terecht als de behandelend arts signaleert dat er bijvoorbeeld sprake is van overbelasting of als iemand te maken krijgt met een chronische ziekte”.

 

Waarom ben je de opleiding tot STW gaan doen?

“Ik had behoefte aan verdieping en wilde daarbij meer systemisch te werk gaan, om zo mijn cliënten nog beter te kunnen begeleiden”.

 

Waar heb je je opleiding gedaan?

Mijn zoektocht leidde mij vrijwel direct naar de NVRG-erkende opleiding bij de RINO in Amsterdam, die verzorgd wordt door Ineke Rood en Erik van de Kraats. De lesdagen waarin theorie en intervisie gecombineerd worden waren intensief. Het zorgde ervoor dat ik me in korte tijd de theorie eigen maakte en deze kon toepassen in mijn werk. Ik vond Ineke en Erik erg prettig lesgeven, zij laten je de passie voor het vak voelen”.

 

Hoe ziet jouw systeem eruit?

“Ik ben gescheiden na een relatie van 15 jaar. Samen zijn we co-ouders van twee dochters van 12 en 10 jaar oud.  Ons contact is goed. Sinds kort woon ik samen met mijn Turkse partner die voor de liefde naar Nederland is gekomen. Dit is voor ons een nieuwe fase met nieuwe ontdekkingen en het vinden van een nieuwe positie van iedereen in de nieuwe gezinssituatie. Het is net een weckpot die weer geschud moet worden. Ik herken veel van wat ik in de opleiding heb geleerd in mijn thuissituatie”.

 

Hoe heeft de opleiding je werk beïnvloed?

“Het heeft mijn werk leuker gemaakt. Als je weet welke invloeden er zijn op het individu, zoals werkomgeving en familiesysteem, kun je sneller tot de kern komen. Vanuit mijn afdeling werk ik veel samen met de gebiedsteams binnen de gemeenten. Het mooie van de opleiding en het vak van STW vind ik dat je de krachten van mensen benut. Je komt sneller dichterbij de kern van de problematiek waardoor mensen echt gemotiveerd zijn om zelf de regie te nemen. Een STW-er zorgt ervoor dat iemand zich gehoord en gezien voelt en dat is een belangrijke motor voor beweging”.  

 

Heb je nog tips voor de NVRG?

“Ik wil me heel graag blijven ontwikkelen in mijn werk. In de huidige situatie kan ik echter niet doorgroeien naar systeemtherapeut (ST) omdat ik niet aan de vooropleidingseisen voldoe. Het zou mooi zijn als er een masteropleiding komt die aansluit op het systeemgericht werk dat ik nu doe, zodat het volgen van een master ook echt iets toevoegt en voor mij een zinvolle stap wordt als voorbereiding op de opleiding tot ST”.