Home
Postcode (1e cijfer) (of) Plaats
Kinderen (tot 12)
Adolescenten (12-22)
Volwassenen
(Echt)Paren
Gezinnen
Ouderen (65+)
Scheidingsbemiddeling
Niet-Nederlandse culturen
Individuele therapie
NVRG activiteiten
Het thema van de studiemiddag is 'Liefde in de loop der tijden, de invloed van hechting op relaties van ouderen'.
De sectie K&J organiseert een studiedag over het thema Ouderschap. Wat betekende ouderschap in de jaren zestig en wat betekent het nu in de 21ste eeuw?
De sectie Psychiatrie & Systeemtherapie organiseert in samenwerking met de sectie Ouderen een studiedag over Oude liefde, Nieuwe kansen.
Dr. Flip-Jan van Oenen verdedigde onlangs aan de Vrije Universiteit zijn proefschrift. Tijdens de studiedag presenteert hij zijn onderzoek over cliëntenfeedback en de effectiviteit van psychotherapie.

Vrijdag 16 februari 2018: studiemiddag Wetenschapsadviescommissie met Flip-Jan van Oenen

Dr. Flip-Jan van Oenen verdedigde onlangs aan de Vrije Universiteit zijn proefschrift. Tijdens de studiedag presenteert hij zijn onderzoek over cliëntenfeedback en de effectiviteit van psychotherapie.

Cliëntenfeedback

Goed nieuws: psychotherapie werkt. Het minder goede nieuws is, dat het niet zoveel uitmaakt welk 

behandelmodel je kiest, omdat de effectiviteit ongeveer gelijk is. Steeds meer onderzoeken wijzen uit dat het behandelresultaat vooral afhankelijk is van de behandelaar en de kwaliteit van de relatie met de cliënt. Dit impliceert dat de behandelaar de vrijheid gegeven kan worden een therapiemodel te kiezen dat het beste bij hemzelf, als persoon, past. De behandelaar moet natuurlijk wel nagaan of de aanpak voldoende aansluit bij de cliënt en zijn/haar systeem. Voorwaarde is ook dat je je als behandelaar voortdurend bewust bent van je eigen rol in het behandelproces.
 

Hoe doe je dat? Met behulp van onmiddellijke cliëntenfeedback.


Inhoud van de studiemiddag

Tijdens deze studiemiddag neemt Flip Jan van Oenen je mee in de actuele stand van de wetenschap ten aanzien van cliëntenfeedback en de effectiviteit van psychotherapie. Hij vertelt welke soort feedback je in welke situatie kunt vragen van je cliënt. Ook gaat hij met je aan de slag om te oefenen hoe feedback in de praktijk ingezet kan worden om de behandeling richting te geven en kan dienen als bron van inspiratie voor creatieve interventies. 

Na afloop ben je dus niet alleen op de hoogte van de actuele stand van de wetenschap, maar heb je bovendien meteen praktijkervaring opgedaan waar je direct mee aan de slag kunt. 


Flip Jan van Oenen

dr. Flip Jan van Oenen (1957) is arts/systeemtherapeut. Hij is werkzaam bij Arkin te Amsterdam, van 1985 tot 2015 bij de Spoedeisende Psychiatrie Amsterdam en vanaf 2008 ook bij het Centrum voor Relationele Therapie. Bij Arkin is hij tevens werkzaam als wetenschappelijk onderzoeker. In oktober 2017 promoveerde hij aan de Vrije Universiteit van Amsterdam op zijn onderzoek naar de toepassing van Feedback Informed Treatment bij de crisisdienst in Amsterdam. 

Sinds 2016 is Flip Jan tevens als vrijgevestigd systeemtherapeut verbonden aan het Amsterdams Instituut voor Gezins- en Relatietherapie. Hij is certified trainer in Feedback Informed Treatment van het International Center of Clinical Excellence. Ook is hij supervisor van de Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie en auteur van vele artikelen en boeken. Hij is o.a. (co)auteur van het Praktijkboek Crisisinterventie. 

 

Datum

Vrijdag 16 februari 2018 

 

Accreditatie

Accreditatie door de NVRG met 3 studiepunten

 

Locatie

Utrechts Centrum voor de Kunsten

Domplein 4 in Utrecht
 

Programma

Klik hier voor meer informatie en het programma

 

Aanmelden

Klik hier om je aan te melden.