Home
Postcode (1e cijfer) (of) Plaats
Kinderen (tot 12)
Adolescenten (12-22)
Volwassenen
(Echt)Paren
Gezinnen
Ouderen (65+)
Scheidingsbemiddeling
Niet-Nederlandse culturen
Individuele therapie
NVRG activiteiten
De sectie K&J organiseert een studiedag over het thema Ouderschap. Wat betekende ouderschap in de jaren zestig en wat betekent het nu in de 21ste eeuw?
Tijdens deze studiedag laten de sprekers zien hoe belangrijk de combinatie van systeemtherapeutische en psychiatrische kennis is bij de behandeling van oudere patiënten.

VOL - Vrijdag 16 maart 2018: studiedag sectie Kinderen & Jeugdigen over Ouderschap

De sectie K&J organiseert een studiedag over het thema Ouderschap. Wat betekende ouderschap in de jaren zestig en wat betekent het nu in de 21ste eeuw?

‘Ouderschap’ een prachtig woord, maar wat is het nu eigenlijk? De Dikke van Dale spreekt van: “alles wat met het ouder zijn te maken heeft, dus meer dan opvoeden alleen”. Alice van der Pas, een groot inspirator van ouderschap en ouderbegeleiding, gaf een veelomvattende definitie van het ouder zijn. “Een ouder is een persoon met een besef van tijdloos en onvoorwaardelijk verantwoordelijk zijn voor een kind.” “Een ouder zal in principe een leven lang verantwoordelijk, of zich in ieder geval betrokken voelen bij het kind, ongeacht of de ouder de opvoedersrol heeft.”
 

Het tijdloos en onvoorwaardelijk verantwoordelijk zijn, wat betekende dit in de jaren zestig en wat betekent het nu in de 21ste eeuw? Waar een ouder in de jaren zestig blij was als het kind aan eten, drinken en kleding niets tekort kwam, vinden ouders van nu dat het kind op geen enkel aspect mag achterblijven. Tegenwoordig ligt veel meer het accent op de sociale emotionele ontwikkeling en het sociaal welbevinden van het kind. Lukt het hun telg alle kansen te geven om zich te ontplooien op school en in zijn of haar omgeving? Frustraties en moeilijkheden moeten vermeden worden, de jeugd van tegenwoordig loopt een recht pad zonder hobbels of zijwegen. En als deze komen, hebben ze dan nog wel de vaardigheden om daar mee om te gaan?

 

Wat vraagt de veranderende visie op ouderschap van de systeemtherapeut? Om antwoord op deze vraag te krijgen, starten we de dag met Esther van Fenema (psychiater) en Luc Van den Berge (filosoof en systeemtheoretisch psychotherapeut) die op uitdagende wijze hun mening geven over het thema. Na de lunch volgen twee workshoprondes waarin het thema op interactieve wijze verder uitgediept wordt.

 

Aanmelden

De studiedag zit helaas vol. Stuur een mail naar secties@nvrg.nl om je in te schrijven voor de reservelijst.

 

Programma

Bekijk hier het volledige programma.

 

Datum

Vrijdag 16 maart 2018

 

Locatie

UCK, Domplein 4 in Utrecht. 

 

Accreditatie

De NVRG accrediteert deze studiedag met 5 punten.

 

Kosten

NVRG-leden: € 150,- (incl. 6% btw).
Niet leden: € 180,- (incl. 6% btw).


Annuleringsvoorwaarden:
Bij annulering tot 2 maart 2018 brengen wij je een bedrag van € 25,- aan administratiekosten in rekening. Indien je na 2 maart 2018 annuleert, berekenen wij het volledige bedrag. Vanzelfsprekend mag je je laten vervangen door een collega.