15 december 2022: De kracht van Community Mental Health Care

Op 15 december 2022 organiseert de sectie Interculturele Systeemtherapie van de NVRG een studiemiddag in Rotterdam over Community Mental Health Care. Vanuit twee  verschillende contexten, Rotterdam en Rwanda, willen we onderzoeken wat de essentie en kracht is van Community Mental Health Care. Reserveer de datum alvast in je agenda. 

15-dec

 

Community Mental Health Care

Vanuit twee heel verschillende contexten, die van Rotterdam West, een wijk in een grote multiculturele stad in een welvarend land waar al decennia vrede heerst, en die van Rwanda, een land waar veel armoede heerst en waar in 1994 een grote volkerenmoord plaatsvond, willen we onderzoeken wat de essentie en kracht is van Community Mental Health Care.

De afgelopen periode is er steeds meer aandacht voor het wijdere systeem van de zorgvrager. Zie ontwikkelingen als de nieuwe GGZ, Samen Beter, Ecosysteem mentale gezondheid, Netwerkpsychiatrie.  Kern hierbij is de gedachte dat de gemeenschap essentieel is voor heling en herstel van het individu. Recent onderzoek bevestigt deze gedachte/ ervaring: de mensen om het individu heen vormen een essentieel onderdeel van de resilience van het individu.
We zien deze gedachte terug in voorbeelden in Nederland, maar ook daarbuiten. 
In Rwanda bijvoorbeeld is als gevolg van de volkerenmoord de gemeenschap verscheurd geraakt. Daar is de vraag hoe tot verzoening te komen tussen groepen en individuen, en daarmee de veerkracht van het individu maar ook van de gemeenschap als geheel te versterken.

Onze gasten met wie we het gesprek hierover willen voeren zullen zijn Annemiek Richters, arts-antropoloog en emeritus hoogleraar cultuur, gezondheid en ziekte  aan het Leids Universitair Medisch Centrum, sinds 2004 betrokken bij de ontwikkeling van community-based sociotherapie in Rwanda, Roxane Warring, psycholoog, transcultureel systeemtherapeut, docent en medeauteur van het boek 'Verschillen Omarmen' (met Nel Jessurun) en Alexander Hogendoorn, docent social work en al jaren actief in de wijk Rotterdam West met 'Zorgvrijstaat West' en oprichter van het netwerk Geestverwanten.

Je bent van harte welkom!


Datum en tijd

15 december 2022 van 13.00 - 17.00 uur

 

Plaats van samenkomst

“Thuis in West” Rotterdam
Robert Fruinstraat 28
3021 XE Rotterdam

Accreditatie wordt aangevraagd
Kosten: nog niet bekend

 

Aanmelding binnenkort mogelijk

Datum en tijdstip:
2022-12-15T13:00:00 2022-12-15T17:00:00
Locatie:
Adres:


Aanmeldperiode: